Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) heeft het partnerschap G4S Care-De Wooncompagnie gevraagd om zich terug te trekken als uitbater van inloopcentrum voor daklozen De Vaart, als verantwoordelijke voor de Antwerpse zorgteams voor daklozen en als uitbater van het Antwerpse zorghostel voor daklozen met een verslavingsproblematiek. Dat zegt zijn woordvoerder vrijdagavond.

'G4S Care-De Wooncompagnie diende voor elk van deze taken de sterkste dossiers in en werd daarom door de OCMW-raad als partner aangezocht', zegt de woordvoerder. 'Maar de schepen is van oordeel dat onder meer een breuk binnen het partnerschap niet meer de nodige garanties biedt voor een optimale dienstverlening aan de doelgroep en een goede samenwerking.'

Rond de toewijzing van de projecten voor daklozenhulp in Antwerpen bestaat al maanden getouwtrek tussen de Antwerpse meerderheid en de linkse oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA. Die laatsten protesteerden principieel tegen het openstellen van dergelijke projecten voor private kandidaat-uitbaters omdat ze er een 'vermarkting van de zorg' in zien. Maar ze toonden zich ook erg bezorgd over de concrete dossiers die multinational G4S - die bijvoorbeeld ook al asielcentra uitbaat - indiende.

Eind vorig jaar werd de toewijzing van De Vaart aan G4S Care-De Wooncompagnie nog geschorst door Antwerps gouverneur Cathy Berx, omdat de wettelijke procedure niet correct gevolgd was. Maar de meerderheid in de OCMW-raad oordeelde vervolgens opnieuw dat dat dossier de sterkste kandidatuur was.

De voorbije maanden trokken sp.a, Groen en PVDA enkele door G4S in het dossier genoemde partnerschappen met gespecialiseerde Nederlandse organisaties in twijfel. Vrijdag nog verklaarde het wetenschappelijk centrum Impuls uit Nijmegen in Gazet Van Antwerpen dat zijn naam 'oneigenlijk gebruikt' werd en het geen verdere gesprekken met G4S wenst te voeren.

G4S Care bevestigt vrijdagavond dat het zich terugtrekt als uitbater van het inloopcentrum De Vaart en het Antwerpse zorghostel voor daklozen, en als organisator van de Antwerpse zorgteams voor daklozen. Het doet dat naar eigen zeggen 'in overleg met' Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).

Het bedrijf zegt dat het voor de drie gegunde opdrachten de beste dossiers had ingediend, maar dat 'een samenwerking tussen G4S Care en andere organisaties zo goed als onmogelijk gemaakt werd door de negatieve sfeerschepping door bepaalde oppositieleden en middenveldorganisaties'. G4S betreurt de gang van zaken en vindt het jammer dat het 'in dergelijke omstandigheden niet kan bijdragen tot de organisatie van een goede, efficiënte dienstverlening voor daklozen en andere zorgbehoevenden in Antwerpen'. Het bedrijf wil wel actief blijven in de welzijnssector en 'in de toekomst een betrouwbare partner blijven van overheden in het kader van een efficiënt en innovatief welzijnsbeleid'.

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) heeft het partnerschap G4S Care-De Wooncompagnie gevraagd om zich terug te trekken als uitbater van inloopcentrum voor daklozen De Vaart, als verantwoordelijke voor de Antwerpse zorgteams voor daklozen en als uitbater van het Antwerpse zorghostel voor daklozen met een verslavingsproblematiek. Dat zegt zijn woordvoerder vrijdagavond. 'G4S Care-De Wooncompagnie diende voor elk van deze taken de sterkste dossiers in en werd daarom door de OCMW-raad als partner aangezocht', zegt de woordvoerder. 'Maar de schepen is van oordeel dat onder meer een breuk binnen het partnerschap niet meer de nodige garanties biedt voor een optimale dienstverlening aan de doelgroep en een goede samenwerking.' Rond de toewijzing van de projecten voor daklozenhulp in Antwerpen bestaat al maanden getouwtrek tussen de Antwerpse meerderheid en de linkse oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA. Die laatsten protesteerden principieel tegen het openstellen van dergelijke projecten voor private kandidaat-uitbaters omdat ze er een 'vermarkting van de zorg' in zien. Maar ze toonden zich ook erg bezorgd over de concrete dossiers die multinational G4S - die bijvoorbeeld ook al asielcentra uitbaat - indiende. Eind vorig jaar werd de toewijzing van De Vaart aan G4S Care-De Wooncompagnie nog geschorst door Antwerps gouverneur Cathy Berx, omdat de wettelijke procedure niet correct gevolgd was. Maar de meerderheid in de OCMW-raad oordeelde vervolgens opnieuw dat dat dossier de sterkste kandidatuur was. De voorbije maanden trokken sp.a, Groen en PVDA enkele door G4S in het dossier genoemde partnerschappen met gespecialiseerde Nederlandse organisaties in twijfel. Vrijdag nog verklaarde het wetenschappelijk centrum Impuls uit Nijmegen in Gazet Van Antwerpen dat zijn naam 'oneigenlijk gebruikt' werd en het geen verdere gesprekken met G4S wenst te voeren.G4S Care bevestigt vrijdagavond dat het zich terugtrekt als uitbater van het inloopcentrum De Vaart en het Antwerpse zorghostel voor daklozen, en als organisator van de Antwerpse zorgteams voor daklozen. Het doet dat naar eigen zeggen 'in overleg met' Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). Het bedrijf zegt dat het voor de drie gegunde opdrachten de beste dossiers had ingediend, maar dat 'een samenwerking tussen G4S Care en andere organisaties zo goed als onmogelijk gemaakt werd door de negatieve sfeerschepping door bepaalde oppositieleden en middenveldorganisaties'. G4S betreurt de gang van zaken en vindt het jammer dat het 'in dergelijke omstandigheden niet kan bijdragen tot de organisatie van een goede, efficiënte dienstverlening voor daklozen en andere zorgbehoevenden in Antwerpen'. Het bedrijf wil wel actief blijven in de welzijnssector en 'in de toekomst een betrouwbare partner blijven van overheden in het kader van een efficiënt en innovatief welzijnsbeleid'.