Fossielen zijn een geweldige bron van informatie over de evolutie van het leven, maar een belangrijk nadeel ervan is dat er zelden gedragselementen uit kunnen worden afgeleid. Beenderresten geven weinig inzicht in wat hun drager deed.

Soms kunnen er echter toch observaties uit worden gepuurd. Dat blijkt uit een publicatie in het wetenschappelijke topvakblad Nature van Sandrine Ladevèze van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en een aantal collega's. Ze ontdekten een opmerkelijke collectie fossielen van kleine zoogdieren in de Centrale Andes van Bolivia. Het gaat om muisachtige verwanten van de buideldieren, die zo'n 64 miljoen jaar geleden leefden - dat is niet zo lang na het verdwijnen van de dinosaurussen als gevolg van een komeetinslag.

Er wordt aangenomen dat door het wegvallen van de dino's zoogdieren de ruimte kregen om belangrijk te worden en de wereld in te palmen.

De paleontologen vonden een plaats met liefst 35 min of meer volledige skeletten van de diertjes op een oppervlak van slechts enkele vierkante meters. De vondst wordt gepresenteerd als de oudste aanwijzing voor sociaal gedrag in zoogdieren. De ontdekkers menen dat sociaal gedrag misschien zelfs de regel was voor de oudste zoogdieren. (DD)

Fossielen zijn een geweldige bron van informatie over de evolutie van het leven, maar een belangrijk nadeel ervan is dat er zelden gedragselementen uit kunnen worden afgeleid. Beenderresten geven weinig inzicht in wat hun drager deed. Soms kunnen er echter toch observaties uit worden gepuurd. Dat blijkt uit een publicatie in het wetenschappelijke topvakblad Nature van Sandrine Ladevèze van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en een aantal collega's. Ze ontdekten een opmerkelijke collectie fossielen van kleine zoogdieren in de Centrale Andes van Bolivia. Het gaat om muisachtige verwanten van de buideldieren, die zo'n 64 miljoen jaar geleden leefden - dat is niet zo lang na het verdwijnen van de dinosaurussen als gevolg van een komeetinslag. Er wordt aangenomen dat door het wegvallen van de dino's zoogdieren de ruimte kregen om belangrijk te worden en de wereld in te palmen. De paleontologen vonden een plaats met liefst 35 min of meer volledige skeletten van de diertjes op een oppervlak van slechts enkele vierkante meters. De vondst wordt gepresenteerd als de oudste aanwijzing voor sociaal gedrag in zoogdieren. De ontdekkers menen dat sociaal gedrag misschien zelfs de regel was voor de oudste zoogdieren. (DD)