Veel mannen denken dat ze betere chauffeurs zijn dan vrouwen, maar volgens een nieuwe studie zou de planeet op het vlak van klimaatverandering beter af zijn als ze zich wat meer als vrouwen zouden gedragen.

Zo zouden vrouwen een groenere aanpak hebben wat betreft transport. Vrouwen produceren immers 70 procent minder CO2 wanneer ze zich verplaatsen dan mannen. Ze rijden minder ver met de auto en gebruiken meer het openbaar vervoer. Mannen werken doorgaans dan wel verder van huis, maar in de vrije tijd rijden vrouwen eveneens minder met de wagen dan mannen.

Mannen hebben daarnaast ook de neiging om meer wagens met een grotere motor te kopen en agressiever te rijden. Zo dragen ze meer bij tot de uitstoot van broeikasgassen.

De onderzoekers concluderen dat vrouwen een belangrijkere rol zouden moeten krijgen in het plannen en beheren van transportnetwerken. 'We zouden meer verkeersoplossingen krijgen die het wandelen, fietsen en het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren", zegt Lena Hiselius, economist en transportexpert aan de Zweedse Universiteit van Lund. Volgens de onderzoekers zouden meer vrouwen in het transportsysteem de sector duurzamer en milieuvriendelijker kunnen maken. (TE)

Veel mannen denken dat ze betere chauffeurs zijn dan vrouwen, maar volgens een nieuwe studie zou de planeet op het vlak van klimaatverandering beter af zijn als ze zich wat meer als vrouwen zouden gedragen. Zo zouden vrouwen een groenere aanpak hebben wat betreft transport. Vrouwen produceren immers 70 procent minder CO2 wanneer ze zich verplaatsen dan mannen. Ze rijden minder ver met de auto en gebruiken meer het openbaar vervoer. Mannen werken doorgaans dan wel verder van huis, maar in de vrije tijd rijden vrouwen eveneens minder met de wagen dan mannen. Mannen hebben daarnaast ook de neiging om meer wagens met een grotere motor te kopen en agressiever te rijden. Zo dragen ze meer bij tot de uitstoot van broeikasgassen. De onderzoekers concluderen dat vrouwen een belangrijkere rol zouden moeten krijgen in het plannen en beheren van transportnetwerken. 'We zouden meer verkeersoplossingen krijgen die het wandelen, fietsen en het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren", zegt Lena Hiselius, economist en transportexpert aan de Zweedse Universiteit van Lund. Volgens de onderzoekers zouden meer vrouwen in het transportsysteem de sector duurzamer en milieuvriendelijker kunnen maken. (TE)