Nieuw onderzoek in het vakblad Body Image door wetenschappers van de Britse Anglia Ruskin University beweert dat wie tijd doorbrengt in de natuur een positiever lichaamsbeeld heeft.

Zo'n 399 Amerikaanse volwassenen (199 vrouwen en 200 mannen), met een leeftijd van tussen de 19 en 76 jaar, werden ondervraagd over de effecten van een blootstelling aan de natuurelementen. Daaruit bleek dat mensen die meer tijd doorbrachten in de natuur hoger scoorden op het gebied van lichaamsappreciatie. Ze vertoonden een groter respect voor hun lichaam en waren meer geneigd om onrealistische beelden in de media naast zich neer te leggen.

De studie wees ook uit dat volwassenen die meer tijd in de natuur doorbrachten, meer zelfvertrouwen hadden en zich verbonden voelden met de groene omgeving, wat opnieuw geassocieerd wordt met een positief lichaamsbeeld.

Hypersmalle taille

'We hebben een duidelijke link gevonden tussen blootstelling aan de natuur en een positief zelfbeeld', reageert hoofdonderzoeker Viren Swami. 'Een natuurlijke omgeving helpt de mens mogelijk om een gevoel van controle over zijn eigen fysieke zelf te ontwikkelen en een beter begrip te hebben van wat zijn lichaam kan in plaats van hoe het eruit ziet. Het feit dat je deel uitmaakt van een groter ecosysteem, doet je beseffen dat er meer is dan een hypersmalle taille of de nieuwste hipstermode.'

Swami voegt er weliswaar aan toe dat het ook kan zijn dat mensen met een beter lichaamsbeeld misschien ook meer geneigd zijn om de natuur op te zoeken.

Eerdere studies hebben in het verleden al aangetoond dat zij die in verstedelijkte gebieden leven met meer groene ruimtes aanzienlijk minder mentale onrust en een hogere tevredenheid over hun lichaam vertoonden in vergelijking met mensen die op plaatsen wonen met minder groen. (TE)

Nieuw onderzoek in het vakblad Body Image door wetenschappers van de Britse Anglia Ruskin University beweert dat wie tijd doorbrengt in de natuur een positiever lichaamsbeeld heeft. Zo'n 399 Amerikaanse volwassenen (199 vrouwen en 200 mannen), met een leeftijd van tussen de 19 en 76 jaar, werden ondervraagd over de effecten van een blootstelling aan de natuurelementen. Daaruit bleek dat mensen die meer tijd doorbrachten in de natuur hoger scoorden op het gebied van lichaamsappreciatie. Ze vertoonden een groter respect voor hun lichaam en waren meer geneigd om onrealistische beelden in de media naast zich neer te leggen. De studie wees ook uit dat volwassenen die meer tijd in de natuur doorbrachten, meer zelfvertrouwen hadden en zich verbonden voelden met de groene omgeving, wat opnieuw geassocieerd wordt met een positief lichaamsbeeld. 'We hebben een duidelijke link gevonden tussen blootstelling aan de natuur en een positief zelfbeeld', reageert hoofdonderzoeker Viren Swami. 'Een natuurlijke omgeving helpt de mens mogelijk om een gevoel van controle over zijn eigen fysieke zelf te ontwikkelen en een beter begrip te hebben van wat zijn lichaam kan in plaats van hoe het eruit ziet. Het feit dat je deel uitmaakt van een groter ecosysteem, doet je beseffen dat er meer is dan een hypersmalle taille of de nieuwste hipstermode.'Swami voegt er weliswaar aan toe dat het ook kan zijn dat mensen met een beter lichaamsbeeld misschien ook meer geneigd zijn om de natuur op te zoeken. Eerdere studies hebben in het verleden al aangetoond dat zij die in verstedelijkte gebieden leven met meer groene ruimtes aanzienlijk minder mentale onrust en een hogere tevredenheid over hun lichaam vertoonden in vergelijking met mensen die op plaatsen wonen met minder groen. (TE)