In gevangenschap kan je kiwi's in elke zoo wel bekijken maar in het wild leven ze enkel in Nieuw-Zeeland. De gekke vogel met de scherpe snavel is van nature bruin of grijs van kleur. In grootte is hij vergelijkbaar met een kip. Kiwi's kunnen niet vliegen.

Met uitsterven bedreigd
De laatste decennia is het aantal kiwi's sterk in aantal teruggelopen - van 12 miljoen naar ongeveer 60.000 - waardoor ze belandden op de lijst van "met uitsterven bedreigde diersoorten". Niet zozeer de mens ligt aan de basis van hun uitsterven maar wel andere roofdieren zoals katten en hermelijnen. De Nieuw-Zeelandse overheid en diverse wildparken doen er alles aan om de populatie van de kiwi op peil te houden. Eén weg zijn de kweekprogramma's.

Gekke witte kiwi
Zo kwam in het Pukaha Mount Bruce national wildlife center een witte kiwi uit een ei gekropen. Het zou, voor zover bekend, de eerste witte kiwi zijn die in gevangenschap is geboren. Het schattige kleintje met een hoog knuffelgehalte kreeg de naam Manukura. In de taal van de Maori's, de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland, betekent dat "met de status van een stamhoofd". Zijn geboorte staat symbool voor een nieuw begin.

De geboorte van Manukura is voor het wildpark de kers op de taart van een zeer geslaagd broedseizoen. De voorbije weken kropen in totaal al veertien kiwi's uit hun ei.

Kwetsbaar
De geboorte van een witte kiwi is zonder meer bijzonder, maar misschien net iets meer voor de verzorgers en de toeristen dan voor de loopvogel zelf. Het witte verendek maakt hem namelijk erg kwetsbaar omdat hij zich zo niet kan camoufleren voor roofdieren. En vliegen kan hij ook al niet.

Manukura zal de eerste twee maanden met de hand worden grootgebracht. En ook de volgende maanden zal hij in gevangenschap doorbrengen. Of het diertje daarna in het 940 hectare wildpark mag rondlopen is nog onduidelijk. De verzorgers willen hem immers graag behoeden voor een snelle dood.


Bekijk hier de videobeelden:

Manukura - the little white kiwi. from Mike Heydon on Vimeo.

In gevangenschap kan je kiwi's in elke zoo wel bekijken maar in het wild leven ze enkel in Nieuw-Zeeland. De gekke vogel met de scherpe snavel is van nature bruin of grijs van kleur. In grootte is hij vergelijkbaar met een kip. Kiwi's kunnen niet vliegen. Met uitsterven bedreigd De laatste decennia is het aantal kiwi's sterk in aantal teruggelopen - van 12 miljoen naar ongeveer 60.000 - waardoor ze belandden op de lijst van "met uitsterven bedreigde diersoorten". Niet zozeer de mens ligt aan de basis van hun uitsterven maar wel andere roofdieren zoals katten en hermelijnen. De Nieuw-Zeelandse overheid en diverse wildparken doen er alles aan om de populatie van de kiwi op peil te houden. Eén weg zijn de kweekprogramma's. Gekke witte kiwi Zo kwam in het Pukaha Mount Bruce national wildlife center een witte kiwi uit een ei gekropen. Het zou, voor zover bekend, de eerste witte kiwi zijn die in gevangenschap is geboren. Het schattige kleintje met een hoog knuffelgehalte kreeg de naam Manukura. In de taal van de Maori's, de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland, betekent dat "met de status van een stamhoofd". Zijn geboorte staat symbool voor een nieuw begin. De geboorte van Manukura is voor het wildpark de kers op de taart van een zeer geslaagd broedseizoen. De voorbije weken kropen in totaal al veertien kiwi's uit hun ei. Kwetsbaar De geboorte van een witte kiwi is zonder meer bijzonder, maar misschien net iets meer voor de verzorgers en de toeristen dan voor de loopvogel zelf. Het witte verendek maakt hem namelijk erg kwetsbaar omdat hij zich zo niet kan camoufleren voor roofdieren. En vliegen kan hij ook al niet. Manukura zal de eerste twee maanden met de hand worden grootgebracht. En ook de volgende maanden zal hij in gevangenschap doorbrengen. Of het diertje daarna in het 940 hectare wildpark mag rondlopen is nog onduidelijk. De verzorgers willen hem immers graag behoeden voor een snelle dood. Bekijk hier de videobeelden: Manukura - the little white kiwi. from Mike Heydon on Vimeo.