Van begin 2010 tot het midden van 2011 is het zeeniveau op deze planeet gemiddeld met 5 millimeter gedaald, stelt de studie in Geophysical Research Letters.

Dat is een opvallend bericht want al geruime tijd stijgt de zeespiegel wereldwijd als gevolg van de klimaatwijziging, 3 millimeter per jaar sinds het begin van de satellietmetingen achttien jaar geleden.

Klimaatwetenschappers van het California Institute of Technology in Pasadena hebben een verband ontdekt tussen de tijdelijke zeespiegeldaling en een toename van neerslag in die periode in Australië, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Dat was regen die normaal op zee hadden moeten vallen, zeggen ze.

Sterke La Niña De verplaatsing van die neerslag van zee naar land hangt nauw samen met de overgang van El Niño in 2009/2010 naar een sterke La Niña 2010/2011.

El Niño en La Niña zijn de koude en warme uitschieter van een cyclisch weersverschijnsel dat gevolgen kan hebben voor de hele planeet. Tijdens El Niño-fasen wordt het oppervlaktewater in het oosten van de Stille Oceaan veel warmer, tijdens La Niña veel kouder dan normaal.

De onderzoekers benadrukken dat de daling van het zeeniveau in 2010 en 2011 slechts tijdelijk was. Sinds midden 2011 is de zee weer aan het stijgen. (IPS/INM)

Van begin 2010 tot het midden van 2011 is het zeeniveau op deze planeet gemiddeld met 5 millimeter gedaald, stelt de studie in Geophysical Research Letters. Dat is een opvallend bericht want al geruime tijd stijgt de zeespiegel wereldwijd als gevolg van de klimaatwijziging, 3 millimeter per jaar sinds het begin van de satellietmetingen achttien jaar geleden. Klimaatwetenschappers van het California Institute of Technology in Pasadena hebben een verband ontdekt tussen de tijdelijke zeespiegeldaling en een toename van neerslag in die periode in Australië, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Dat was regen die normaal op zee hadden moeten vallen, zeggen ze. Sterke La Niña De verplaatsing van die neerslag van zee naar land hangt nauw samen met de overgang van El Niño in 2009/2010 naar een sterke La Niña 2010/2011. El Niño en La Niña zijn de koude en warme uitschieter van een cyclisch weersverschijnsel dat gevolgen kan hebben voor de hele planeet. Tijdens El Niño-fasen wordt het oppervlaktewater in het oosten van de Stille Oceaan veel warmer, tijdens La Niña veel kouder dan normaal. De onderzoekers benadrukken dat de daling van het zeeniveau in 2010 en 2011 slechts tijdelijk was. Sinds midden 2011 is de zee weer aan het stijgen. (IPS/INM)