Wie begaan is met de klimaatverandering kan dat op zaterdag 28 maart van 20.30 uur tot 21.30 uur opnieuw laten zien door de lichten te doven in het kader van Earth Hour, de wereldwijde actie van het Wereldnatuurfonds (WWF) in de strijd tegen de opwarming van de aarde. In België doen opnieuw tientallen steden mee met de actie.

Ons klimaat is op weg naar een opwarming van 4 graden Celsius ten opzichte van het begin van de industriële revolutie: dat is ruim boven de grens van 2 graden die op de voorbije klimaatconferenties werd afgesproken. 'In België is het gebrek aan ambitie duidelijk zichtbaar', zegt het WWF.

Fossiele brandstoffen

Fosiele brandstoffen, Reuters
Fosiele brandstoffen © Reuters

'De helft van onze ecologische voetafdruk is afkomstig van fossiele brandstoffen. De doelstellingen van Europa en België (respectievelijk 20 procent en 15 procent) zijn niet in overeenstemming met wat wetenschappers aanraden. Zij vragen namelijk een vermindering van de CO2-uitstoot met 25 procent tot 40 procent tegen 2020 in vergelijking met de uitstoot van 1990, en met 80 procent tot 95 procent tegen 2050.'

Eind 2015 vindt in Parijs de Klimaattop van de Verenigde Naties plaats. 'Hier zullen de wereldleiders imperatief een globaal en bindend akkoord moeten sluiten om de klimaatproblematiek efficiënt aan te pakken. Het is dringend tijd voor een ambitieus actieplan. Earth Hour is dit jaar ook de ideale gelegenheid om een sterk signaal te geven aan de politiek: wij willen nu verandering! WWF heeft de ambitie om 10.000 Belgen te mobiliseren om mee te gaan naar Parijs in december.'

Brussels stadshuis

WWF nodigt de mensen uit om een low impact-feestje te organiseren voor familie en vrienden. Niet alleen individuen, ook bedrijven en steden doen mee aan Earth Hour. Zo zal de ambassadeur van Frankrijk op de Grote Markt in Brussel samen met WWF symbolisch het licht van het Brusselse stadhuis doven en de weg naar Parijs openen.

Het Brussels Gewest zal daarnaast het licht van enkele monumenten en centrale openbare plekken in Brussel doven van vrijdagavond 27 maart tot maandagochtend 30 maart. Onder meer de basiliek van Koekelberg zal niet verlicht worden. (Belga/AVE)

Wie begaan is met de klimaatverandering kan dat op zaterdag 28 maart van 20.30 uur tot 21.30 uur opnieuw laten zien door de lichten te doven in het kader van Earth Hour, de wereldwijde actie van het Wereldnatuurfonds (WWF) in de strijd tegen de opwarming van de aarde. In België doen opnieuw tientallen steden mee met de actie.Ons klimaat is op weg naar een opwarming van 4 graden Celsius ten opzichte van het begin van de industriële revolutie: dat is ruim boven de grens van 2 graden die op de voorbije klimaatconferenties werd afgesproken. 'In België is het gebrek aan ambitie duidelijk zichtbaar', zegt het WWF. 'De helft van onze ecologische voetafdruk is afkomstig van fossiele brandstoffen. De doelstellingen van Europa en België (respectievelijk 20 procent en 15 procent) zijn niet in overeenstemming met wat wetenschappers aanraden. Zij vragen namelijk een vermindering van de CO2-uitstoot met 25 procent tot 40 procent tegen 2020 in vergelijking met de uitstoot van 1990, en met 80 procent tot 95 procent tegen 2050.' Eind 2015 vindt in Parijs de Klimaattop van de Verenigde Naties plaats. 'Hier zullen de wereldleiders imperatief een globaal en bindend akkoord moeten sluiten om de klimaatproblematiek efficiënt aan te pakken. Het is dringend tijd voor een ambitieus actieplan. Earth Hour is dit jaar ook de ideale gelegenheid om een sterk signaal te geven aan de politiek: wij willen nu verandering! WWF heeft de ambitie om 10.000 Belgen te mobiliseren om mee te gaan naar Parijs in december.' WWF nodigt de mensen uit om een low impact-feestje te organiseren voor familie en vrienden. Niet alleen individuen, ook bedrijven en steden doen mee aan Earth Hour. Zo zal de ambassadeur van Frankrijk op de Grote Markt in Brussel samen met WWF symbolisch het licht van het Brusselse stadhuis doven en de weg naar Parijs openen. Het Brussels Gewest zal daarnaast het licht van enkele monumenten en centrale openbare plekken in Brussel doven van vrijdagavond 27 maart tot maandagochtend 30 maart. Onder meer de basiliek van Koekelberg zal niet verlicht worden. (Belga/AVE)