Wordt de Bárðarbunga de nieuwe Eyjafjallajökull?

De uitbarsting van de Eyafjallajökul veroorzaakte in 2010 een gigantische aswolk waardoor het vliegverkeer 6 dagen stil lag. © Reuters

Vier jaar na de Eyafjallajökul dreigt in IJsland opnieuw een vulkaan met een onuitspreekbare naam uit te barsten. Moet de luchtvaarsector zich zorgen maken?

Door aanhoudende magmatrillingen na enkele aardbevingen van afgelopen zaterdag in Bárðarbunga, de grootste vulkaan van IJsland, staat het dreigingsniveau voor een uitbarsting van het vulkaansysteem onder de Vatnajökull, IJslands grootste gletsjer, nu op code oranje en dat is het op één na hoogste niveau, zegt de meteorologische dienst van IJsland.

Of het ook werkelijk tot een uitbarsting zal komen, is nog onduidelijk. De seismische activiteit is, vier dagen nadat het magma is beginnen trillen, weliswaae stabiel, maar het ging wel om de zwaarste aardbeving in het gebied sinds 1996. Bovendien is er geen enkele indicatie dat magma zich momenteel naar het oppervlak begeeft.

Niettemin is het gebied rond de vulkaan in het centrum van het eiland geëvacueerd. In de omgeving van de vulkaan woont niemand, maar bevinden zich wel enkele campings voor toeristen en jagers.

Wetenschappers beschouwen de Bárðarbunga als zo gevaarlijk dat hij voor grote schade zou zorgen op het eiland. Zo zou een uitbarsting tot overstromingen kunnen leiden en gas en aswolken doen vrijkomen.

Dat de Bárðarbunga geen doetje is, blijkt uit zijn geschiedenis. In de voorbije 10.000 jaar, heeft de vulkaan meer lava uitgespuwd dan eender welke andere vulkaan op de planeet. Toch is er weinig geweten over de Bárðarbunga, vooral omdat hij 700 meter onder het ijs verborgen zit en de laatste uitbarsting meer dan 100 jaar geleden was.

Vliegtuigen aan de grond

Veel hangt af van waar een mogelijke uitbarsting zich zal voordoen. Als die niet door het ijs van de gletsjer breekt, verwachten wetenschappers geen uitstoot van as. Door het smelten van het gletsjerijs zouden er wel overstromingen ontstaan wat voor lokale problemen zou zorgen. Maar als de vulkaan wel door het ijs breekt, wordt een aswolk de atmosfeer in gespuwd en afhankelijk van de grootte van die wolk, zouden vliegtuigen over heel Europa aan de grond moeten blijven.

Vier jaar geleden gebeurde dat al eens: toen barstte de Eyafjallajökul uit. Die uitbarsting zorgde toen voor een gigantische aswolk waardoor het vliegverkeer 6 dagen stil lag. Meer dan 100.000 vluchten werden afgelast en 10 miljoen passagiers getroffen. Ook nu zouden de gevolgen dramatisch zijn aangezien het nog volop zomervakantie is en er nog veel mensen op vakantie zijn.

Eurocontrol, dat het Europese luchtruim coördineert, laat in een mededeling weten dat het de situatie van nabij opvolgt.

Trouwens, niet alleen vakantiegangers vrezen de uitbarsting van de IJslandse vulkaan, ook nieuwslezers over de hele wereld beginnen nu al te beven, want hoe spreek je in hemelsnaam ‘Bárðarbunga’ uit? Deze IJslander legt het alvast uit:

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content