De eerste resultaten tonen aan dat het kweken van een 'propere' koe mogelijk is. Het onderzoek maakt deel uit van een groot project dat in eerste instantie bedoeld is om runderen efficiënter te maken. De ecologische voordelen zijn mooi meegenomen, schrijft de Amerikaanse website The Verge.

Methaan is een bijzonder krachtig broeikasgas, twintig keer zo sterk als CO2 dat onder meer voorkomt in uitlaatgassen van wagens. Runderen dragen daardoor in belangrijke mate bij aan de klimaatverandering.

De productie van methaan kost koeien twee tot tien procent van hun energie. De hoeveelheid methaan verminderen, zal dus ook de voederkosten verlagen.

Kerrie en look

Onderzoek naar de methaanuitstoot van koeien en de zoektocht naar middelen om deze te verlagen is niet nieuw. Een tijd geleden beweerden enkele wetenschappers de oplossing gevonden te hebben, namelijk kerrie. Koriander en kurkuma worden gebruikt om kerrie op smaak te brengen en volgens een studie van Newcastle University kunnen deze kruiden de methaanproductie met 40 procent verlagen.

Daarvoor was look nog het wondermiddel. Uit onderzoek van de Universiteit van Aberystwyth in Wales bleek dat koeien die look te eten krijgen aanzienlijk minder methaan uitstoten. Bijkomend probleem: de melk kreeg een smaakje. (AVE)

De eerste resultaten tonen aan dat het kweken van een 'propere' koe mogelijk is. Het onderzoek maakt deel uit van een groot project dat in eerste instantie bedoeld is om runderen efficiënter te maken. De ecologische voordelen zijn mooi meegenomen, schrijft de Amerikaanse website The Verge. Methaan is een bijzonder krachtig broeikasgas, twintig keer zo sterk als CO2 dat onder meer voorkomt in uitlaatgassen van wagens. Runderen dragen daardoor in belangrijke mate bij aan de klimaatverandering. De productie van methaan kost koeien twee tot tien procent van hun energie. De hoeveelheid methaan verminderen, zal dus ook de voederkosten verlagen. Kerrie en look Onderzoek naar de methaanuitstoot van koeien en de zoektocht naar middelen om deze te verlagen is niet nieuw. Een tijd geleden beweerden enkele wetenschappers de oplossing gevonden te hebben, namelijk kerrie. Koriander en kurkuma worden gebruikt om kerrie op smaak te brengen en volgens een studie van Newcastle University kunnen deze kruiden de methaanproductie met 40 procent verlagen.Daarvoor was look nog het wondermiddel. Uit onderzoek van de Universiteit van Aberystwyth in Wales bleek dat koeien die look te eten krijgen aanzienlijk minder methaan uitstoten. Bijkomend probleem: de melk kreeg een smaakje. (AVE)