De toeristische sector is boos over het bedroevende zomerweerbericht van het commerciële weerstation Meteo België. Volgens weerman David Dehenauw moeten weervoorspellers geen rekening houden met economische motieven. "Maar een weerbericht voor de kust dat verder reikt dan de komende 48 uur, zul je mij nooit horen maken."Het commerciële weerstation Meteo België waagde zich aan ambitieuze voorspellingen die verder reiken dan de meeste weervoorspellers aandurven. Het meteobedrijf verwacht gedurende de hele zomer kwakkelweer met slechts enkele warme dagen.

Weerman Dehenauw, die zowel voor de commerciële omroep VTM als voor het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) werkt, voorspelt het weer maximaal vijf dagen op voorhand. "Daarvan is de betrouwbaarheid groot." Kijkt men verder dan vijf dagen, dan wordt het weerbericht onbetrouwbaarder.

Toch benadrukt Dehenauw, het belang van voorspellingen op lange termijn. "Het is belangrijk dat de wetenschap vooruitgang boekt in het voorspellen van het weer op lange termijn. Maar in de huidige toestand, waarin men slechts betrouwbare voorspellingen kan doen tot de volgende vijf dagen, is het onverantwoord die voorspellingen publiek te maken."

Bovendien heeft de kust een microklimaat. Langs de gehele kustlijn tot vijf kilometer landinwaarts, verschilt het weer geregeld van het binnenland. "Een weersvoorspelling voor de kust die verder reikt dan de volgende 48 uur, zul je mij nooit horen maken", aldus Dehenauw, die gespecialiseerd is in mariene meteorologie. "Vanwege de lagere betrouwbaarheid en de grote economische gevolgen die aan zo'n weerbericht vasthangen, is dat riskant."

Dehenauw benadrukt ook de onafhankelijkheid van weermannen. "De toeristische sector en iedereen die aan zee leeft of werkt heeft baat bij een neutrale weerman die zo accuraat en eerlijk mogelijk bericht." (SVL)

De toeristische sector is boos over het bedroevende zomerweerbericht van het commerciële weerstation Meteo België. Volgens weerman David Dehenauw moeten weervoorspellers geen rekening houden met economische motieven. "Maar een weerbericht voor de kust dat verder reikt dan de komende 48 uur, zul je mij nooit horen maken."Het commerciële weerstation Meteo België waagde zich aan ambitieuze voorspellingen die verder reiken dan de meeste weervoorspellers aandurven. Het meteobedrijf verwacht gedurende de hele zomer kwakkelweer met slechts enkele warme dagen. Weerman Dehenauw, die zowel voor de commerciële omroep VTM als voor het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) werkt, voorspelt het weer maximaal vijf dagen op voorhand. "Daarvan is de betrouwbaarheid groot." Kijkt men verder dan vijf dagen, dan wordt het weerbericht onbetrouwbaarder. Toch benadrukt Dehenauw, het belang van voorspellingen op lange termijn. "Het is belangrijk dat de wetenschap vooruitgang boekt in het voorspellen van het weer op lange termijn. Maar in de huidige toestand, waarin men slechts betrouwbare voorspellingen kan doen tot de volgende vijf dagen, is het onverantwoord die voorspellingen publiek te maken." Bovendien heeft de kust een microklimaat. Langs de gehele kustlijn tot vijf kilometer landinwaarts, verschilt het weer geregeld van het binnenland. "Een weersvoorspelling voor de kust die verder reikt dan de volgende 48 uur, zul je mij nooit horen maken", aldus Dehenauw, die gespecialiseerd is in mariene meteorologie. "Vanwege de lagere betrouwbaarheid en de grote economische gevolgen die aan zo'n weerbericht vasthangen, is dat riskant." Dehenauw benadrukt ook de onafhankelijkheid van weermannen. "De toeristische sector en iedereen die aan zee leeft of werkt heeft baat bij een neutrale weerman die zo accuraat en eerlijk mogelijk bericht." (SVL)