Vandaag, zaterdag 1 oktober 2011, kent nipt een warmterecord, bevestigen de weerdiensten.
Volgens de website van het KMI was het kwik in Ukkel om 17 uur opgeklommen tot 26,8 graden. Dit is één tiende van een graad hoger dan het uit 1940 daterende record voor Ukkel, zo verluidde bij het private weerbedrijf Meteoservices in Leuven.

In Chièvres (Henegouwen) was het om 18 uur zelfs 28 graden. Dat was op dat ogenblik, en volgens de weerstations, de warmste plek van het land.

Abnormale september
Nog volgens het KMI gaat september 2011 de klimatologische geschiedenis in als een septembermaand met zeer abnormaal weinig neerslagdagen en abnormaal hoge temperaturen. Met de term 'zeer abnormaal' doelt het KMI op een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in tien jaar, 'abnormaal' slaat op een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in zes jaar.

Er waren vorige maand 10 neerslagdagen. De normale waarde is 15,7 dagen, het laagterecord is 6 dagen en dateert van 1997. De gemiddelde temperatuur beliep 16,5 graden. De normale waarde is 14,9 graden.

Met pieken van 27,3 en 26,1 graden donderdag en vrijdag, waren de twee laatste dagen van de voorbije maand de warmste ooit in België gemeten wat die periode betreft. We zagen in september ook meer zon (173 uur) dan in juli (140 uur) en augustus (145 uur).

Hogedrukgebied Centraal-Europa
Het mooie nazomerweer hangt samen met een stevig hogedrukgebied waarvan het zwaartepunt zich boven Centraal-Europa ophoudt, zo meldt weerman Eddy De Mey.

Ook in enkele van onze buurlanden was het de warmste 1 oktober ooit. Volgens het Nederlandse weerinstituut Weeronline liep de temperatuur in De Bilt om 14 uur even op tot 25,2 graden. Het Britse Met Office laat weten dat in Zuid-Engelse Gravesend het kwik om 15.42 uur Belgische tijd naar 29,9 graden was gestegen. (Belga/KVDA)

Vandaag, zaterdag 1 oktober 2011, kent nipt een warmterecord, bevestigen de weerdiensten. Volgens de website van het KMI was het kwik in Ukkel om 17 uur opgeklommen tot 26,8 graden. Dit is één tiende van een graad hoger dan het uit 1940 daterende record voor Ukkel, zo verluidde bij het private weerbedrijf Meteoservices in Leuven. In Chièvres (Henegouwen) was het om 18 uur zelfs 28 graden. Dat was op dat ogenblik, en volgens de weerstations, de warmste plek van het land. Abnormale september Nog volgens het KMI gaat september 2011 de klimatologische geschiedenis in als een septembermaand met zeer abnormaal weinig neerslagdagen en abnormaal hoge temperaturen. Met de term 'zeer abnormaal' doelt het KMI op een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in tien jaar, 'abnormaal' slaat op een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in zes jaar. Er waren vorige maand 10 neerslagdagen. De normale waarde is 15,7 dagen, het laagterecord is 6 dagen en dateert van 1997. De gemiddelde temperatuur beliep 16,5 graden. De normale waarde is 14,9 graden. Met pieken van 27,3 en 26,1 graden donderdag en vrijdag, waren de twee laatste dagen van de voorbije maand de warmste ooit in België gemeten wat die periode betreft. We zagen in september ook meer zon (173 uur) dan in juli (140 uur) en augustus (145 uur). Hogedrukgebied Centraal-Europa Het mooie nazomerweer hangt samen met een stevig hogedrukgebied waarvan het zwaartepunt zich boven Centraal-Europa ophoudt, zo meldt weerman Eddy De Mey. Ook in enkele van onze buurlanden was het de warmste 1 oktober ooit. Volgens het Nederlandse weerinstituut Weeronline liep de temperatuur in De Bilt om 14 uur even op tot 25,2 graden. Het Britse Met Office laat weten dat in Zuid-Engelse Gravesend het kwik om 15.42 uur Belgische tijd naar 29,9 graden was gestegen. (Belga/KVDA)