Een internationaal team van Britse, Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers onderzochten 54 ijsplaten in Antarctica. 20 daarvan, gelegen in het westen van Antarctica, smolten aanzienlijk door warme oceaanstromen. Op die plek schuiven binnenlandse gletsjers meer op naar de kust en komt nog meer ijs in aanraking met het warme zeewater.

4,5 miljoen metingen

De onderzoekers namen tussen 2003 en 2008 4,5 miljoen metingen met een laser op de NASA-ruimtesatelliet ICESat. Ze legden de resultaten naast elkaar in een computermodel, wat de metingen een visueel karakter gaf.

Stijging zeespiegel

"Samen met andere onderzoeken krijgen we een helder beeld van de veranderende ijsplaten. Zo kunnen we de stijging van de zeespiegel nauwkeuriger inschatten", zegt Tom Wagner, wetenschapper bij NASA.

Zomerwinden

Op het Antarctisch Schiereiland speelt zich een volledig ander fenomeen af, zij het met dezelfde gevolgen: door veranderende patronen in de wind laten warme zomerwinden daar het ijs aan de oppervlakte in sneltempo smelten.

Eerdere studies toonden al aan dat de klimaatsverandering ook de Antarctische wind verandert, wat op zich de sterkte en de richting van oceaanstromen beïnvloedt.

"Die onderzoeken en de nieuwe studie impliceren dat de gletsjers op Antarctica heel onderhevig zijn aan een veranderend klimaat", zegt onderzoeker Hamish Pritchard van de British Antarctic Survey (BAS). (SDG)

Volg Planet Earth op Facebook

Een internationaal team van Britse, Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers onderzochten 54 ijsplaten in Antarctica. 20 daarvan, gelegen in het westen van Antarctica, smolten aanzienlijk door warme oceaanstromen. Op die plek schuiven binnenlandse gletsjers meer op naar de kust en komt nog meer ijs in aanraking met het warme zeewater. 4,5 miljoen metingenDe onderzoekers namen tussen 2003 en 2008 4,5 miljoen metingen met een laser op de NASA-ruimtesatelliet ICESat. Ze legden de resultaten naast elkaar in een computermodel, wat de metingen een visueel karakter gaf.Stijging zeespiegel"Samen met andere onderzoeken krijgen we een helder beeld van de veranderende ijsplaten. Zo kunnen we de stijging van de zeespiegel nauwkeuriger inschatten", zegt Tom Wagner, wetenschapper bij NASA. ZomerwindenOp het Antarctisch Schiereiland speelt zich een volledig ander fenomeen af, zij het met dezelfde gevolgen: door veranderende patronen in de wind laten warme zomerwinden daar het ijs aan de oppervlakte in sneltempo smelten.Eerdere studies toonden al aan dat de klimaatsverandering ook de Antarctische wind verandert, wat op zich de sterkte en de richting van oceaanstromen beïnvloedt."Die onderzoeken en de nieuwe studie impliceren dat de gletsjers op Antarctica heel onderhevig zijn aan een veranderend klimaat", zegt onderzoeker Hamish Pritchard van de British Antarctic Survey (BAS). (SDG) Volg Planet Earth op Facebook