Theoretisch zou je zoiets kunnen verwachten... maar dat is buiten de invloed van de zee gerekend.

Die zee koelt 's winters maar langzaam af. Ook nadat de zon op 21 of 22 december zijn laagste stand aan de hemel bereikt, blijft die gigantisch grote watermassa nog een tijdje afkoelen. Omdat we zo dicht bij de zee leven, heeft zo'n grote plas water heel veel invloed op de temperatuur, zeker omdat een westelijke wind de meest voorkomende wind is in onze streken. In de winter heeft de zee een verwarmende invloed op de gemiddelde temperatuur.

Dichtbij de kust is de temperende invloed van het zeewater het duidelijkst merkbaar. Daardoor valt de koudste dag van het jaar aan zee gemiddeld gesproken later dan in gebieden die ver van de zee liggen. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de warmste dag.

Concreet: de warmste dag van het jaar en de koudste dag van het jaar vallen in Kleine Brogel en Virton gemiddeld gesproken vroeger dan in Oostende.

Meer vragen (én antwoorden) over het weer, het klimaat, de tijd, ...? Frank Deboosere bundelde er heel wat op zijn blog.

Theoretisch zou je zoiets kunnen verwachten... maar dat is buiten de invloed van de zee gerekend. Die zee koelt 's winters maar langzaam af. Ook nadat de zon op 21 of 22 december zijn laagste stand aan de hemel bereikt, blijft die gigantisch grote watermassa nog een tijdje afkoelen. Omdat we zo dicht bij de zee leven, heeft zo'n grote plas water heel veel invloed op de temperatuur, zeker omdat een westelijke wind de meest voorkomende wind is in onze streken. In de winter heeft de zee een verwarmende invloed op de gemiddelde temperatuur. Dichtbij de kust is de temperende invloed van het zeewater het duidelijkst merkbaar. Daardoor valt de koudste dag van het jaar aan zee gemiddeld gesproken later dan in gebieden die ver van de zee liggen. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de warmste dag. Concreet: de warmste dag van het jaar en de koudste dag van het jaar vallen in Kleine Brogel en Virton gemiddeld gesproken vroeger dan in Oostende.