Grote vulkanen in Japan en Chili zijn tot vijftien centimeter gekrompen door mega-aardbevingen. Dit hebben Amerikaanse en Japanse wetenschappers onafhankelijk van elkaar ontdekt. De wetenschappers gebruikten een satelliet om de hoogte van vulkanen in kaart te brengen en merkten verschillen op voor en na de aardbevingen. De resultaten van hun studies staan te lezen in het vakblad Nature Geoscience.

Japan In 2011 werd de Japanse noordoostelijke kust getroffen door een zeebeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter. De beving nabij de stad Sendai veroorzaakte daarna nog een tsunami en zorgde voor een dodentol van ongeveer 19.000 slachtoffers.

De mega-aardbeving maakte ook vulkanen in de buurt een kopje kleiner. Wetenschappers van de Kyoto universiteit vergeleken de hoogte voor en na de beving van de vulkanen op Honshu, het grootste eiland van Japan. Deze vulkanen waren vijf tot vijftien centimeter gekrompen na de zeebeving voor de noordoostelijke kust van Japan. Deze vulkanen bevinden zich op ongeveer 200 kilometer van het epicentrum van de beving.

Zelfde fenomeen in Chili

Hetzelfde fenomeen trad op in Chili waar in 2010 de aarde beefde met een kracht van 8,8 op de Schaal van Richter. Vijf vulkanen krompen hier ook vijf tot vijftien centimeter. Dit werd vastgesteld door Amerikaanse wetenschappers van de Cornell universiteit.

De gekrompen vulkanen bevinden zich op dezelfde breuklijnen als waar de aardbevingen zich voordeden. "Zelfs zonder uitbarstingen hebben zware aardbevingen een grote invloed op vulkanen", vertelt geofysicus Touichiro Takada van de Kyoto universiteit aan LiveScience.

Het is nog onduidelijk hoe het komt dat de vulkanen krompen. De Japanse onderzoekers denken dat de beving het vloeibare magma en stenen in de vulkaan deed zinken. Daardoor kromp de vulkaan ook in zijn geheel.(WK)

Grote vulkanen in Japan en Chili zijn tot vijftien centimeter gekrompen door mega-aardbevingen. Dit hebben Amerikaanse en Japanse wetenschappers onafhankelijk van elkaar ontdekt. De wetenschappers gebruikten een satelliet om de hoogte van vulkanen in kaart te brengen en merkten verschillen op voor en na de aardbevingen. De resultaten van hun studies staan te lezen in het vakblad Nature Geoscience. Japan In 2011 werd de Japanse noordoostelijke kust getroffen door een zeebeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter. De beving nabij de stad Sendai veroorzaakte daarna nog een tsunami en zorgde voor een dodentol van ongeveer 19.000 slachtoffers. De mega-aardbeving maakte ook vulkanen in de buurt een kopje kleiner. Wetenschappers van de Kyoto universiteit vergeleken de hoogte voor en na de beving van de vulkanen op Honshu, het grootste eiland van Japan. Deze vulkanen waren vijf tot vijftien centimeter gekrompen na de zeebeving voor de noordoostelijke kust van Japan. Deze vulkanen bevinden zich op ongeveer 200 kilometer van het epicentrum van de beving. Zelfde fenomeen in Chili Hetzelfde fenomeen trad op in Chili waar in 2010 de aarde beefde met een kracht van 8,8 op de Schaal van Richter. Vijf vulkanen krompen hier ook vijf tot vijftien centimeter. Dit werd vastgesteld door Amerikaanse wetenschappers van de Cornell universiteit. De gekrompen vulkanen bevinden zich op dezelfde breuklijnen als waar de aardbevingen zich voordeden. "Zelfs zonder uitbarstingen hebben zware aardbevingen een grote invloed op vulkanen", vertelt geofysicus Touichiro Takada van de Kyoto universiteit aan LiveScience. Het is nog onduidelijk hoe het komt dat de vulkanen krompen. De Japanse onderzoekers denken dat de beving het vloeibare magma en stenen in de vulkaan deed zinken. Daardoor kromp de vulkaan ook in zijn geheel.(WK)