Wetenschappers hebben een actieve vulkaan ontdekt onder het ijs van Antarctica. Een uitbarsting van de vulkaan kan grote gevolgen hebben voor de opwarming van de aarde. Dat schrijft The International Business Times.

Onder Marie Byrd Land, het Westen van Antarctica, hebben wetenschappers van de Washington Universiteit uit de Amerikaanse stad St Louis een nieuwe vulkaan ontdekt. "Als de vulkaan tot uitbarsting komt, zal het bovenliggende ijs waarschijnlijk niet doorbroken worden. De hitte zal er wel voor zorgen dat een deel van het ijs smelt. Met als gevolg dat meer water ervoor zorgt dat ook het overblijvende ijs sneller zal bewegen en op zijn beurt sneller zal smelten."

Vicieuze cirkel

De onderzoekers verduidelijken in het magazine Nature Geosciense Journal dat smeltend ijs de aarde niet alleen bedreigt in de vorm van overstromingen, maar dat een afname van poolijs een vicieuze cirkel veroorzaakt. "Minder ijs wil zeggen dat er minder weerkaatsing van het zonlicht mogelijk is, waardoor de globale temperatuur op aarde stijgt."

Het ijsoppervlakte op de Zuidpool bedraagt zo'n 13 miljoen vierkante meter en is zo de grootste ijsmassa ter wereld. (AVE)

Wetenschappers hebben een actieve vulkaan ontdekt onder het ijs van Antarctica. Een uitbarsting van de vulkaan kan grote gevolgen hebben voor de opwarming van de aarde. Dat schrijft The International Business Times. Onder Marie Byrd Land, het Westen van Antarctica, hebben wetenschappers van de Washington Universiteit uit de Amerikaanse stad St Louis een nieuwe vulkaan ontdekt. "Als de vulkaan tot uitbarsting komt, zal het bovenliggende ijs waarschijnlijk niet doorbroken worden. De hitte zal er wel voor zorgen dat een deel van het ijs smelt. Met als gevolg dat meer water ervoor zorgt dat ook het overblijvende ijs sneller zal bewegen en op zijn beurt sneller zal smelten." De onderzoekers verduidelijken in het magazine Nature Geosciense Journal dat smeltend ijs de aarde niet alleen bedreigt in de vorm van overstromingen, maar dat een afname van poolijs een vicieuze cirkel veroorzaakt. "Minder ijs wil zeggen dat er minder weerkaatsing van het zonlicht mogelijk is, waardoor de globale temperatuur op aarde stijgt." Het ijsoppervlakte op de Zuidpool bedraagt zo'n 13 miljoen vierkante meter en is zo de grootste ijsmassa ter wereld. (AVE)