Volg live de luchtvervuiling wereldwijd

22/09/15 om 18:27 - Bijgewerkt om 18:30

De mate van luchtvervuiling op verschillende plaatsen in de wereld is sinds kort live te volgen via een interactieve kaart op internet. De kaart is een initiatief van Air Quality Index China, dat gegevens gebruikt van officiële meetstations uit de hele wereld.

Volg live de luchtvervuiling wereldwijd

Luchtvervuiling © Air Quality Index

Air Quality Index verwerkt continu gegevens over fijnstof van meer dan achtduizend meetstations. Elk kwartier wordt de kaart ververst. Met kleurcodes wordt de luchtkwaliteit aangegeven, variërend van goed tot gevaarlijk.

Op de kaart is onder meer te zien dat de lucht in China veel vuiler is dan in de Verenigde Staten en Europa. Ook informatie van tientallen meetstations in Nederland en België is op de kaart te vinden. Daaruit blijkt dat de luchtkwaliteit op de meeste plaatsen als 'goed' wordt beoordeeld, en op enkele plaatsen als 'acceptabel'. In dat laatste geval kan een klein aantal mensen dat gevoelig is voor smog, hinder ondervinden.

3 miljoen voortijdige overlijdens

De kaart geeft niet van alle werelddelen een goed beeld. In Latijns-Amerika is het aantal meetstations beperkt en in Rusland, het Midden-Oosten en Afrika ontbreken ze vrijwel helemaal.

Luchtvervuiling veroorzaakt jaarlijks wereldwijd ongeveer 3 miljoen voortijdige overlijdens. Smog wordt onder meer geassocieerd met een groter risico op hartproblemen, verminderde cognitieve ontwikkeling en ademhalingsproblemen. Steden zoals New Delhi in India en Beijing in China staan bekend om hun smog. (IPS)