De methaanuitstoot van melkkoeien kan met 30 procent worden verlaagd met een voedingssupplement, zeggen onderzoekers van de Penn State University. Via boeren en ademen stoot een koe dagelijks minimaal een paar honderd gram van het schadelijke broeikasgas uit.

Het voedingssupplement, 3-Nitrooxypropanol (3NOP) is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf DSM. Het remt de ontwikkeling van methaangas tijdens de spijsvertering van koeien. Volgens de onderzoekers heeft het supplement geen ongewenste bijwerkingen. Wel nam het gewicht van dieren die het supplement kregen, sneller toe. Dit zou komen doordat het verteringsproces efficiënter verloopt.

Broeikasgas

Methaan is een krachtig broeikasgas. De VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) stelt dat de veehouderij wereldwijd goed is voor 44 procent van de methaanuitstoot door menselijke activiteit.

Volgens hoofdonderzoeker Alexander Histrov kan het voedingssupplement de uitstoot van het broeikasgas in de veehouderij aanzienlijk beperken. 'Boeren moeten dan wel een goede reden hebben om het te gebruiken. Als het geld kost en ze er het nut niet van zien, gebeurt dat niet.'

Boeren overtuigen

Volgens Histrov is de snelle gewichtstoename van koeien die het supplement krijgen, vooral nuttig als een koe gekalfd heeft. 'Dan verliezen ze veel gewicht. Ze eten niet genoeg en produceren veel melk. Met het supplement herstellen ze sneller. Ze produceren waarschijnlijk ook meer melk aan het begin van de lactatie en de vruchtbaarheid verbetert. Dat zou boeren ervan moeten overtuigen het supplement te gebruiken.' (IPS)

De methaanuitstoot van melkkoeien kan met 30 procent worden verlaagd met een voedingssupplement, zeggen onderzoekers van de Penn State University. Via boeren en ademen stoot een koe dagelijks minimaal een paar honderd gram van het schadelijke broeikasgas uit. Het voedingssupplement, 3-Nitrooxypropanol (3NOP) is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf DSM. Het remt de ontwikkeling van methaangas tijdens de spijsvertering van koeien. Volgens de onderzoekers heeft het supplement geen ongewenste bijwerkingen. Wel nam het gewicht van dieren die het supplement kregen, sneller toe. Dit zou komen doordat het verteringsproces efficiënter verloopt.Methaan is een krachtig broeikasgas. De VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) stelt dat de veehouderij wereldwijd goed is voor 44 procent van de methaanuitstoot door menselijke activiteit.Volgens hoofdonderzoeker Alexander Histrov kan het voedingssupplement de uitstoot van het broeikasgas in de veehouderij aanzienlijk beperken. 'Boeren moeten dan wel een goede reden hebben om het te gebruiken. Als het geld kost en ze er het nut niet van zien, gebeurt dat niet.'Volgens Histrov is de snelle gewichtstoename van koeien die het supplement krijgen, vooral nuttig als een koe gekalfd heeft. 'Dan verliezen ze veel gewicht. Ze eten niet genoeg en produceren veel melk. Met het supplement herstellen ze sneller. Ze produceren waarschijnlijk ook meer melk aan het begin van de lactatie en de vruchtbaarheid verbetert. Dat zou boeren ervan moeten overtuigen het supplement te gebruiken.' (IPS)