Door de populariteit van diesels blijft te veel stikstofdioxide (NO2) over Vlaanderen hangen. De Europese norm werd in de eerste drie maanden van dit jaar overschreden in Antwerpen, meldt De Morgen.

Het toegelaten jaargemiddelde NO2 wordt door Europa vastgelegd op 40 microgram per kubieke meter. Maar uit de nieuwste metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat de norm ook tijdens de eerste drie maanden van dit jaar is overschreden. Op twee punten in Borgerhout zijn hogere waarden gemeten.

Boosdoeners zijn de dichte bebouwing en de nabijheid van drukke verkeersaders, waar vooral dieselwagens schade aanrichten.

Flinke dwangsommen

Eigenlijk moest Vlaanderen in 2010 al de Europese norm halen, maar toen vroeg het uitstel tot eind 2015. De Europese Commissie keurde het uitstel goed omdat bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) een luchtkwaliteitsplan op tafel legde.

De Europese Commissie zal begin 2016 controleren of Vlaanderen zich aan zijn beloftes heeft gehouden. Als blijkt dat Vlaanderen de normen niet haalt, kan de Commissie naar het Europees Hof van Justitie stappen. Vlaanderen loopt dan het risico flinke dwangsommen of boetes te moeten betalen. (Belga/AVE)

Door de populariteit van diesels blijft te veel stikstofdioxide (NO2) over Vlaanderen hangen. De Europese norm werd in de eerste drie maanden van dit jaar overschreden in Antwerpen, meldt De Morgen.Het toegelaten jaargemiddelde NO2 wordt door Europa vastgelegd op 40 microgram per kubieke meter. Maar uit de nieuwste metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat de norm ook tijdens de eerste drie maanden van dit jaar is overschreden. Op twee punten in Borgerhout zijn hogere waarden gemeten. Boosdoeners zijn de dichte bebouwing en de nabijheid van drukke verkeersaders, waar vooral dieselwagens schade aanrichten.Eigenlijk moest Vlaanderen in 2010 al de Europese norm halen, maar toen vroeg het uitstel tot eind 2015. De Europese Commissie keurde het uitstel goed omdat bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) een luchtkwaliteitsplan op tafel legde. De Europese Commissie zal begin 2016 controleren of Vlaanderen zich aan zijn beloftes heeft gehouden. Als blijkt dat Vlaanderen de normen niet haalt, kan de Commissie naar het Europees Hof van Justitie stappen. Vlaanderen loopt dan het risico flinke dwangsommen of boetes te moeten betalen. (Belga/AVE)