De Solar Impulse 2, een vliegtuig dat uitsluitend op zonne-energie vliegt, is vanuit Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vertrokken voor een eerste vlucht rond de wereld zonder een druppel brandstof te verbruiken. De bedoeling van het experiment is om schone energie te promoten.

35.000 kilometer

Het toestel, dat bestuurd wordt door de Zwitser André Borschberg, steeg om 7u12 plaatselijke tijd (4u12 Belgische tijd) op vanop de luchthaven Al-Bateen in Abu Dhabi. Het vliegtuig zette koers richting Masqat, de hoofdstad van Oman, waar het aan het eind van de dag moet aankomen.

Het vertrek was aanvankelijk twee dagen eerder voorzien, maar werd uitgesteld als gevolg van de hevige wind. Vandaag/maandag kwam daar nog eens een extra vertraging van 42 minuten bij. De reis van zo'n 35.000 kilometer verloopt in twaalf etappes en zal vijf maanden duren.

Elektrische motoren

De Solar Impulse 2 is het tweede prototype dat vliegt op zonne-energie. De vleugels zijn met 72 meter zo breed als een Airbus A380, maar het toestel is met een gewicht van 2.300 kilogram 150 keer lichter. Het beschikt over vier elektrische motoren, die gevoed worden door 17.249 zonnecellen. (Belga/WB)

De Solar Impulse 2, een vliegtuig dat uitsluitend op zonne-energie vliegt, is vanuit Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vertrokken voor een eerste vlucht rond de wereld zonder een druppel brandstof te verbruiken. De bedoeling van het experiment is om schone energie te promoten. Het toestel, dat bestuurd wordt door de Zwitser André Borschberg, steeg om 7u12 plaatselijke tijd (4u12 Belgische tijd) op vanop de luchthaven Al-Bateen in Abu Dhabi. Het vliegtuig zette koers richting Masqat, de hoofdstad van Oman, waar het aan het eind van de dag moet aankomen. Het vertrek was aanvankelijk twee dagen eerder voorzien, maar werd uitgesteld als gevolg van de hevige wind. Vandaag/maandag kwam daar nog eens een extra vertraging van 42 minuten bij. De reis van zo'n 35.000 kilometer verloopt in twaalf etappes en zal vijf maanden duren. De Solar Impulse 2 is het tweede prototype dat vliegt op zonne-energie. De vleugels zijn met 72 meter zo breed als een Airbus A380, maar het toestel is met een gewicht van 2.300 kilogram 150 keer lichter. Het beschikt over vier elektrische motoren, die gevoed worden door 17.249 zonnecellen. (Belga/WB)