De inwoners van New York City hoeven niet noodzakelijk naar het Britse Stonehenge te reizen om een gelijkaardig zonnefenomeen te ervaren. Zij kunnen op eigen bodem de 'Manhattanhenge' of Manhattanzonnewende bewonderen.

Op 11 juli zal de ondergaande zon immers bijna perfect tussen de wolkenkrabbers van Manhattan te zien zijn wat voor een spectaculair lichtspel en massa's volk in de oost-west gerichte straten van de stad zal zorgen. Een dergelijk grootstadfenomeen komt nergens anders ter wereld voor dan in New York.

Honderden jaren genegeerd

Het gaat om de tweede en laatste Manhattanhenge-zonsondergang van 2014. Daarnaast zijn er in New York ook elke winter twee Manhattanhenge-zonsopgangen, gewoonlijk rond 5 december en 8 januari.

Het fenomeen is natuurlijk niet nieuw, maar honderden jaren lang leken de New Yorkers het niet te hebben opgemerkt. Tot de populaire Amerikaanse astrofysicus en televisiepersoonlijkheid Neill deGrasse Tyson het hemelfenomeen de naam Manhattanhenge gaf naar analogie met Stonehenge in Groot-Brittannië, waar de zonsondergang tijdens de zonnewende in lijn staat met de daar opgestelde stenen.

De inwoners van New York City hoeven niet noodzakelijk naar het Britse Stonehenge te reizen om een gelijkaardig zonnefenomeen te ervaren. Zij kunnen op eigen bodem de 'Manhattanhenge' of Manhattanzonnewende bewonderen. Op 11 juli zal de ondergaande zon immers bijna perfect tussen de wolkenkrabbers van Manhattan te zien zijn wat voor een spectaculair lichtspel en massa's volk in de oost-west gerichte straten van de stad zal zorgen. Een dergelijk grootstadfenomeen komt nergens anders ter wereld voor dan in New York. Het gaat om de tweede en laatste Manhattanhenge-zonsondergang van 2014. Daarnaast zijn er in New York ook elke winter twee Manhattanhenge-zonsopgangen, gewoonlijk rond 5 december en 8 januari.Het fenomeen is natuurlijk niet nieuw, maar honderden jaren lang leken de New Yorkers het niet te hebben opgemerkt. Tot de populaire Amerikaanse astrofysicus en televisiepersoonlijkheid Neill deGrasse Tyson het hemelfenomeen de naam Manhattanhenge gaf naar analogie met Stonehenge in Groot-Brittannië, waar de zonsondergang tijdens de zonnewende in lijn staat met de daar opgestelde stenen.