Massaal aanspoelen doen de ongevaarlijke weekdieren voorlopig niet. Van Knokke-Heist tot in Oostende zijn er enkele oorkwallen op het strand opgemerkt. Oorkwallen kan je gemakkelijk herkennen door de witte kleur en vier oorvormen aan het oppervlak.

"Er zijn momenteel veel oorkwallen voor onze Belgische kust, maar buitengewoon is het zeker niet", aldus Jan Seys. "Het valt wel dat op dat er enkele grote exemplaren tussenzitten. Dat heeft vast te maken met de warme temperatuur van het water en het vele plankton in zee na de zachte winter."

Het is nog afwachten of de kwallen massaal zullen aanspoelen. Daarvoor is aflandige wind nodig, maar momenteel blaast de wind uit het noorden en het westen. Toch liggen er al enkele exemplaren op de Vlaamse stranden.

De oorkwal is een niet-netelende kwal, en dus ongevaarlijk voor zwemmers of wandelaars. "De kompaskwal die we binnenkort, vanaf juli, verwachten is dat echter wel, maar zover zijn we nog niet", aldus Seys. (Belga/TE)

Massaal aanspoelen doen de ongevaarlijke weekdieren voorlopig niet. Van Knokke-Heist tot in Oostende zijn er enkele oorkwallen op het strand opgemerkt. Oorkwallen kan je gemakkelijk herkennen door de witte kleur en vier oorvormen aan het oppervlak. "Er zijn momenteel veel oorkwallen voor onze Belgische kust, maar buitengewoon is het zeker niet", aldus Jan Seys. "Het valt wel dat op dat er enkele grote exemplaren tussenzitten. Dat heeft vast te maken met de warme temperatuur van het water en het vele plankton in zee na de zachte winter." Het is nog afwachten of de kwallen massaal zullen aanspoelen. Daarvoor is aflandige wind nodig, maar momenteel blaast de wind uit het noorden en het westen. Toch liggen er al enkele exemplaren op de Vlaamse stranden. De oorkwal is een niet-netelende kwal, en dus ongevaarlijk voor zwemmers of wandelaars. "De kompaskwal die we binnenkort, vanaf juli, verwachten is dat echter wel, maar zover zijn we nog niet", aldus Seys. (Belga/TE)