Vijftien wetenschappers uit dertien landen voerden vier jaar lang onderzoek naar het risico op aardbevingen in Europa, zo schrijft de Franse krant Le Monde.

Het risico lijkt het grootst in Turkije en Griekenland, in de Balkan, in Roemenië en in Italië.

Maar ook in Wallonië zouden er twee risicozones zijn, wat betekent dat er de komende vijftig jaar tien procent kans op een aardbeving is.

De eerste zone loopt van Quiévrain bij de Franse grens tot Charleroi. De tweede zone bevindt zich tussen Luik en het drielandenpunt met Duitsland en Nederland.

"Het risico op een aardbeving is in die zones hoger dan elders in het land, waar het ook niet uitgesloten is", zegt Thierry Camelbeeck, seismoloog bij het Koninklijk Observatorium en een van onderzoekers die aan de studie heeft meegewerkt.

Concreet zou de kans op schade in die zones hoger liggen, gaande van scheuren in muren en wegen tot gedeeltelijke instorting van gebouwen. (Belga/TE)

Vijftien wetenschappers uit dertien landen voerden vier jaar lang onderzoek naar het risico op aardbevingen in Europa, zo schrijft de Franse krant Le Monde. Het risico lijkt het grootst in Turkije en Griekenland, in de Balkan, in Roemenië en in Italië. Maar ook in Wallonië zouden er twee risicozones zijn, wat betekent dat er de komende vijftig jaar tien procent kans op een aardbeving is. De eerste zone loopt van Quiévrain bij de Franse grens tot Charleroi. De tweede zone bevindt zich tussen Luik en het drielandenpunt met Duitsland en Nederland. "Het risico op een aardbeving is in die zones hoger dan elders in het land, waar het ook niet uitgesloten is", zegt Thierry Camelbeeck, seismoloog bij het Koninklijk Observatorium en een van onderzoekers die aan de studie heeft meegewerkt. Concreet zou de kans op schade in die zones hoger liggen, gaande van scheuren in muren en wegen tot gedeeltelijke instorting van gebouwen. (Belga/TE)