VRT-weerman Frank Deboosere heeft op zijn website een grafiek geplaatst met daarin voor elk jaar sinds het begin van de metingen de laatste dag dat het kwik 20 graden haalde in Ukkel. Zo'n dag met een maximum temperatuur van minstens 20 graden wordt een 'warme' dag genoemd.

Uit de grafiek blijkt dat in de negentiende eeuw de laatste warme dag van het jaar gemiddeld op 20 september viel. Vandaag hebben we op 7 oktober nog een warme dag en dat is niet uitzonderlijk. Door de opwarming van de aarde valt de laatste warme dag van het jaar nu gemiddeld midden oktober.

12 november

Het gaat voor alle duidelijkheid om gemiddelden, want er zijn grote verschillen van jaar tot jaar. De laatste warme dag van de waarnemingen was op 12 november 1995. In 1860 werd de laatste warme dag opgetekend op 16 augustus. In de grafiek is wel duidelijk te zien dat de laatste warme dag van het jaar in de afgelopen 180 jaar altijd later en later valt.

Wanneer we dit jaar de laatste warme dag krijgen, is niet te voorspellen. Volgens het KMI stijgt het kwik deze week alvast niet meer tot 20 graden. Morgen krijgen we nog 16 graden in het centrum van het land met een uitschieter tot 17 graden in de Kempen. Later in de week moeten we tevreden zijn met een frisse 12 graden.

VRT-weerman Frank Deboosere heeft op zijn website een grafiek geplaatst met daarin voor elk jaar sinds het begin van de metingen de laatste dag dat het kwik 20 graden haalde in Ukkel. Zo'n dag met een maximum temperatuur van minstens 20 graden wordt een 'warme' dag genoemd. Uit de grafiek blijkt dat in de negentiende eeuw de laatste warme dag van het jaar gemiddeld op 20 september viel. Vandaag hebben we op 7 oktober nog een warme dag en dat is niet uitzonderlijk. Door de opwarming van de aarde valt de laatste warme dag van het jaar nu gemiddeld midden oktober.12 november Het gaat voor alle duidelijkheid om gemiddelden, want er zijn grote verschillen van jaar tot jaar. De laatste warme dag van de waarnemingen was op 12 november 1995. In 1860 werd de laatste warme dag opgetekend op 16 augustus. In de grafiek is wel duidelijk te zien dat de laatste warme dag van het jaar in de afgelopen 180 jaar altijd later en later valt. Wanneer we dit jaar de laatste warme dag krijgen, is niet te voorspellen. Volgens het KMI stijgt het kwik deze week alvast niet meer tot 20 graden. Morgen krijgen we nog 16 graden in het centrum van het land met een uitschieter tot 17 graden in de Kempen. Later in de week moeten we tevreden zijn met een frisse 12 graden.