In het Zwin steeg het aantal koppels van 22 (2010) tot 26, goed voor een topjaar van 25 jongen. In het dierenpark Planckendael broedden 46 koppels, drie meer dan vorig jaar, en goed voor 56 jongen. Dat zegt Natuurpunt, bij de start van de ooievaarstrek.

"Maar niet alleen de kolonies breiden verder uit", zegt Wim Vandenbossche van Natuurpunt. "Ook het aantal vrij broedende paren gaat vooruit."

In Daknam (Lokeren) en Berlare bracht telkens één paartje drie jongen groot. In de Brielmeersen in Deinze kweekten vier paren vijf jongen op. In Hofstade (Vlaams-Brabant) brachten vier paren zes jongen groot. In Voeren mislukte één broedkoppel. In 1995 waren er in Vlaanderen slechts 35 ooievaarskopppels, maar die brachten geen enkel jong groot.

Plafond niet bereikt

"Vlaanderen is geen topbiotoop voor ooievaars, het voedselaanbod is te beperkt, maar toch is het plafond nog niet bereikt", aldus Vandenbossche. "Opmerkelijk is dat sommige jongen van vrij broedende paren opnieuw naar kolonies trekken, zoals jongen uit Lokeren naar Planckendael, waar op termijn een overbevolking dreigt."

Vuilnisstortplaatsen

De "Vlaamse" ooievaars vertrekken binnenkort naar hun overwinteringsgebieden op de vuilnisstortplaatsen van Centraal-Europa, het zuiden van Spanje en Portugal en de halfwoestijngebieden in West-Afrika.

De komende weken trekken naar schatting 1.000 volwassen en 800 jongen uit Nederland over België. (Belga/EE)

In het Zwin steeg het aantal koppels van 22 (2010) tot 26, goed voor een topjaar van 25 jongen. In het dierenpark Planckendael broedden 46 koppels, drie meer dan vorig jaar, en goed voor 56 jongen. Dat zegt Natuurpunt, bij de start van de ooievaarstrek. "Maar niet alleen de kolonies breiden verder uit", zegt Wim Vandenbossche van Natuurpunt. "Ook het aantal vrij broedende paren gaat vooruit." In Daknam (Lokeren) en Berlare bracht telkens één paartje drie jongen groot. In de Brielmeersen in Deinze kweekten vier paren vijf jongen op. In Hofstade (Vlaams-Brabant) brachten vier paren zes jongen groot. In Voeren mislukte één broedkoppel. In 1995 waren er in Vlaanderen slechts 35 ooievaarskopppels, maar die brachten geen enkel jong groot.Plafond niet bereikt "Vlaanderen is geen topbiotoop voor ooievaars, het voedselaanbod is te beperkt, maar toch is het plafond nog niet bereikt", aldus Vandenbossche. "Opmerkelijk is dat sommige jongen van vrij broedende paren opnieuw naar kolonies trekken, zoals jongen uit Lokeren naar Planckendael, waar op termijn een overbevolking dreigt." Vuilnisstortplaatsen De "Vlaamse" ooievaars vertrekken binnenkort naar hun overwinteringsgebieden op de vuilnisstortplaatsen van Centraal-Europa, het zuiden van Spanje en Portugal en de halfwoestijngebieden in West-Afrika. De komende weken trekken naar schatting 1.000 volwassen en 800 jongen uit Nederland over België. (Belga/EE)