Zondag werd aan het Elgin-gasplatform 240 kilometer ten oosten van de stad Aberdeen een lek opgemerkt. De zee rond het platform kolkte van ontsnappend gas.

Total bracht de 238 arbeiders onmiddellijk in veiligheid. Daags nadien ontruimde ook het Shell-concern twee nabijgelegen platformen. De kustwacht vestigde een sperzone van drie mijl rond het booreiland voor het vliegverkeer en van twee mijl voor het scheepvaartverkeer.

Het concern heeft het bevoorradingsschip Highland Fortress in stelling gebracht, zei een woordvoerder van Total. Het schip beschikt over een van op afstand gestuurde mini-onderzeeër waarmee onderwateropnames gemaakt kunnen worden. Die techniek werd tot nu nog niet toegepast.

Verschillende scenario's
Uit alle sectoren van het concern opgeroepen experten beraden zich momenteel over hoe het probleem opgelost kan worden.

Vraag is of er een bijkomende gasbron, een zogenoemde 'relief well', geboord moet worden, wat echter tot zes maanden kan duren. Daarbij wordt een nieuwe pijpleiding geboord op veilige afstand van de beschadigde pijpleiding, waardoor de druk op die leiding afneemt. Ook kunnen via de relief well materialen zoals cement en modder in de kapotte leiding worden gestort om het lek te dichten.

Een beslissing over welke methode het concern kiest, werd nog niet genomen. Beste scenario is dat het gaslek vanzelf opdroogt, luidt het.

Volgens Total is het lek het gevolg van schade aan de buitenkant van de pijpleiding. Het ontstond na pogingen om de pijpleiding af te sluiten, aldus de maatschappij. (Belga/TE)

Zondag werd aan het Elgin-gasplatform 240 kilometer ten oosten van de stad Aberdeen een lek opgemerkt. De zee rond het platform kolkte van ontsnappend gas. Total bracht de 238 arbeiders onmiddellijk in veiligheid. Daags nadien ontruimde ook het Shell-concern twee nabijgelegen platformen. De kustwacht vestigde een sperzone van drie mijl rond het booreiland voor het vliegverkeer en van twee mijl voor het scheepvaartverkeer. Het concern heeft het bevoorradingsschip Highland Fortress in stelling gebracht, zei een woordvoerder van Total. Het schip beschikt over een van op afstand gestuurde mini-onderzeeër waarmee onderwateropnames gemaakt kunnen worden. Die techniek werd tot nu nog niet toegepast. Verschillende scenario's Uit alle sectoren van het concern opgeroepen experten beraden zich momenteel over hoe het probleem opgelost kan worden. Vraag is of er een bijkomende gasbron, een zogenoemde 'relief well', geboord moet worden, wat echter tot zes maanden kan duren. Daarbij wordt een nieuwe pijpleiding geboord op veilige afstand van de beschadigde pijpleiding, waardoor de druk op die leiding afneemt. Ook kunnen via de relief well materialen zoals cement en modder in de kapotte leiding worden gestort om het lek te dichten. Een beslissing over welke methode het concern kiest, werd nog niet genomen. Beste scenario is dat het gaslek vanzelf opdroogt, luidt het. Volgens Total is het lek het gevolg van schade aan de buitenkant van de pijpleiding. Het ontstond na pogingen om de pijpleiding af te sluiten, aldus de maatschappij. (Belga/TE)