De Taiwanese autoriteiten zijn vandaag overgegaan tot de evacuatie van duizenden mensen om te ontsnappen aan de toorn van taifoen Nanmadol. Scholen werden gesloten en het spoorverkeer werd onderbroken.
De taifoen eiste eerder dit weekend 13 doden op de Filippijnen. Maandagochtend bereikte de taifoen het oosten van Taiwan. Volgens de meteoroligische dienst gaat het om de "ergste taifoen sinds Morakot, die in 2009 700 doden of vermisten eiste." In de nasleep van dit natuurgeweld in 2009 is de Taiwanese overheid sterk onder vuur komen te liggen, wegens hun laks optreden tegenover het aangekondigd gevaar. De overheid wil het dit keer "beter" doen.

De tyfoon trekt vandaag richting het noordwesten van het eiland, en gaat gepaard met rukwinden van 137 kilometer per uur. Duizenden soldaten werden ingezet voor de evacuatie van zo'n 8.000 mensen. In zo'n 300 zones geldt er gevaar voor grondverschuivingen. Op heel het eiland zijn de scholen gesloten.

Orkaan, taifoen, tropische cycloon

Waarin verschilt een taifoen van een orkaan of van een tropische cycloon? In niets. In alledrie de gevallen gaat het om een heel hevige storm met veel regen en extreme windstoten. Het verschil ligt hem enkel in de naam. In de Verenigde Staten spreken de autoriteiten van een orkaan, in de Indische Oceaan van een tropische cycloon en in China, Japan en de Filippijnen van een taifoen.

In tegenstelling tot een tornado ontstaat een taifoen, orkaan of cycloon op zee of in de oceaan. Meestal doet hij dit ter hoogte van de evenaar. Daar is de lucht het warmst. De lucht stijgt en veroorzaakt onstabiele zones waarin zich onweersbuien ontwikkelen. In combinatie met de temperatuur van het zeewater onstaan stormen die tot een orkaan kunnen uitgroeien. In sommige gevallen komt een dergelijke storm aan land en kan hij in een tornado veranderen. Maar altijd, wanneer een dergelijke storm aan land komt, veroorzaakt hij veel schade. (Belga/INM)

De Taiwanese autoriteiten zijn vandaag overgegaan tot de evacuatie van duizenden mensen om te ontsnappen aan de toorn van taifoen Nanmadol. Scholen werden gesloten en het spoorverkeer werd onderbroken. De taifoen eiste eerder dit weekend 13 doden op de Filippijnen. Maandagochtend bereikte de taifoen het oosten van Taiwan. Volgens de meteoroligische dienst gaat het om de "ergste taifoen sinds Morakot, die in 2009 700 doden of vermisten eiste." In de nasleep van dit natuurgeweld in 2009 is de Taiwanese overheid sterk onder vuur komen te liggen, wegens hun laks optreden tegenover het aangekondigd gevaar. De overheid wil het dit keer "beter" doen. De tyfoon trekt vandaag richting het noordwesten van het eiland, en gaat gepaard met rukwinden van 137 kilometer per uur. Duizenden soldaten werden ingezet voor de evacuatie van zo'n 8.000 mensen. In zo'n 300 zones geldt er gevaar voor grondverschuivingen. Op heel het eiland zijn de scholen gesloten.Orkaan, taifoen, tropische cycloon Waarin verschilt een taifoen van een orkaan of van een tropische cycloon? In niets. In alledrie de gevallen gaat het om een heel hevige storm met veel regen en extreme windstoten. Het verschil ligt hem enkel in de naam. In de Verenigde Staten spreken de autoriteiten van een orkaan, in de Indische Oceaan van een tropische cycloon en in China, Japan en de Filippijnen van een taifoen. In tegenstelling tot een tornado ontstaat een taifoen, orkaan of cycloon op zee of in de oceaan. Meestal doet hij dit ter hoogte van de evenaar. Daar is de lucht het warmst. De lucht stijgt en veroorzaakt onstabiele zones waarin zich onweersbuien ontwikkelen. In combinatie met de temperatuur van het zeewater onstaan stormen die tot een orkaan kunnen uitgroeien. In sommige gevallen komt een dergelijke storm aan land en kan hij in een tornado veranderen. Maar altijd, wanneer een dergelijke storm aan land komt, veroorzaakt hij veel schade. (Belga/INM)