Studie: EU voert elk jaar grote hoeveelheden ontbossing in

Ontbossing

Een zesde van de uitstoot uit een gemiddeld Europees dieet kan rechtstreeks gelinkt worden aan de ontbossing van tropische wouden, stellen Zweedse onderzoekers in twee studies. ‘Je kunt eigenlijk zeggen dat de EU elk jaar grote hoeveelheden ontbossing invoert’.

De link tussen de import van voedingsmiddelen zoals palmolie en ontbossing is al langer bekend. Maar wat wetenschappers Martin Persson en zijn collega Florence Pendrill van de Zweede Chalmers Universiteit hebben onderzocht, is de mate waarin ontbossing gerelateerd is aan voedselproductie, en vervolgens wie die voeding uiteindelijk heeft geconsumeerd.

In de eerste studie, die verscheen in Environmental Research Letters, richtten ze zich daarbij op de expansie van landbouwgrond, weiden en plantages ten koste van tropisch regenwoud.

‘Daaruit bleek dat de helft van de ontbossing in tropische wouden te wijten is aan de productie van voeding en dierenvoeder’, zegt Pendrill. ‘Er is een grote variatie tussen de verschillende landen en goederen, maar gemiddeld is de export goed voor een vierde van de ontbossing voor voedselproductie. Bovendien stegen die percentages tijdens de periode van ons onderzoek.’

Bestemming

Op basis van die bevindingen onderzochten de wetenschappers in een tweede studie, in het vakblad Global Environmental Change, de klimaatimpact van die productie en de uiteindelijke bestemming van de producten. Vooral voor de EU bleken die erg interessant, omdat de EU een grote importeur is van voedingsproducten, en omdat de unie binnenkort een plan voorstelt om haar bijdrage aan ontbossing te verminderen.

De studies tonen dat, hoewel er een grote variatie is tussen verschillende Europese landen, gemiddeld een zesde van de uitstoot van een gemiddeld Europees dieet rechtstreeks toegeschreven kan worden aan ontbossing in de tropen.

De uitstoot van die geïmporteerde voedingsmiddelen is ook hoog in vergelijking met de uitstoot van de eigen landbouw. Voor verschillende EU-landen is zijn de ‘geïmporteerde emissies’ meer dan de helft van de uitstoot van hun eigen landbouwsector.

Houtinvoer

‘Je kunt eigenlijk zeggen dat de EU elk jaar grote hoeveelheden ontbossing invoert’, zegt Martin Persson van de Chalmers Universiteit in Zweden. ‘Als de Unie haar klimaatdoelstelling wil halen, moet ze hogere eisen stellen aan de landen die voedsel naar de EU uitvoeren.’

De EU heeft al strenge bepalingen voor producenten van houtproducten die uitvoeren naar Europa, en daaruit blijkt dat ze invloed kan uitoefenen op die producenten, zeggen de onderzoekers.

‘Nu moeten we praten over gelijkaardige regelgeving voor voedselimport. Simpel gesteld moet ontbossing de producenten meer kosten’, zegt Pendrill. ‘Als je tropische landen steunt in hun strijd tegen ontbossing, en tegelijk boeren alternatieven geeft om hun productie te verhogen, dan kan dat grote impact hebben.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content