Storm op komst: pas op voor windschade en problemen in ochtendspits

Storm in Oostende (archief) © IMAGEGLOBE
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Er is een zware storm op komst die mogelijk heel wat windschade zal veroorzaken. Het hoogtepunt van de storm valt naar verwachting samen met de ochtendspits.

Maandag verwacht het KMI rukwinden tot 100 kilometer per uur in het binnenland en tot 115 kilometer per uur aan de kust, met windkracht 10 op zee. Er woedt een zware storm op zee die afkomstig is van de Britse eilanden.

In Groot-Brittannië waarschuwde BBC-weerman Michael Fish voor een storm die de legendarische superstorm van 1987 zou kunnen evenaren. Fish werd wereldberoemd doordat hij als weerman die storm miste. Hij wordt daarmee in eigen land tot op vandaag nog uitgelachen.

Windkracht 10

Enkele uren voor één van de grootste stormen ooit over de Britse eilanden raasde, zei een laconieke Michael Fish in zijn weerpraatje: ‘Daarnet belde een vrouw naar de BBC om te melden dat er een grote storm op komst is. Ik kan jullie allemaal geruststellen. Daar is helemaal niets van aan.’

Op de Noordzee wordt windkracht 10 verwacht met rukwinden tot 140 kilometer per uur. Het waait nu al erg hard in grote delen van het land. Hier en daar werden al rukwinden tot 80 kilometer per uur gemeten. Door de hoge windsnelheden kan de plaatsing van een nieuwe brug over de spoorweg tussen Brugge en Zeebrugge niet doorgaan. De werken zijn uitgesteld tot volgend weekend. Iedereen neemt best zijn voorzorgen tegen stormschade aan en rond zijn huis.

Hoogtepunt van de storm valt samen met ochtendspits

Het hoogtepunt van de storm van maandag zal tussen ongeveer acht uur en het begin van de namiddag zitten, en daarmee ook impact hebben op de ochtendspits. Dat zegt weerman Eddy De Mey.

“In het binnenland worden windsnelheden tot 100 km/uur verwacht, en dat is niet min. Omdat de bomen nu nog in het blad staan, kan het wegdek door de regen en gevallen bladeren op sommige plaatsen bijna zo glad als ijs zijn”, aldus De Mey.

In de loop van zondagvoormiddag heeft de wind op verschillende plaatsen in Waals-Brabant al schade aangericht. “Omdat de wind nog niet dwars door de bomen waait, kan dat ook zorgen voor ontwortelde bomen.”

Sowieso schade door de storm

De Mey vewacht sowieso schade door de storm. “Dakpannen of andere zaken die niet stevig vastzitten op daken, kunnen door de wind naar beneden vallen. Het is ook niet raadzaam om auto’s onder bomen te parkeren.” In Waals-Brabant is de brandweer zondag op verschillende plekken, onder meer in Tubeke, Geldenaken en Waver, moeten tussenkomen omdat verschillende bomen ontworteld werden of takken afgebroken.

Voor de hele maand oktober merkt De Mey wel op dat de gemiddelde temperatuur voorlopig twee graden hoger ligt dan in een gemiddelde oktobermaand. “Het is geen record, maar het valt te verwachten dat oktober 2013 in de top-10 van warmste oktobermaanden komt.”

De weersverwachting voor vandaag en de volgende dagen

Zondagmiddag schijnt de zon af en toe, maar er bestaat nog kans op een bui. Er waait een vrij krachtige, en aan zee een krachtige tot harde zuidwestenwind met rukwinden tot 80 km/uur. De maxima schommelen tussen de 12 en 16 graden.

Vanavond is het tijdelijk droog, maar vannacht neemt de bewolking vanaf het zuidwesten toe, gevolgd door perioden met regen. De zuid- tot zuidwestenwind wakkert aan tot krachtig, en aan de kust tot stormachtig. Op zee komt het tot een volle storm, met een kracht van 9 beaufort. ’s Nachts hangen de minimumtemperaturen tussen 8 en 12 graden.

Maandag wordt het weer ronduit onstuimig. Boven land staat een krachtige wind, en op zee wordt storm tot zware storm, met windstoten van 9 à 10 beaufort, verwacht uit het zuidwesten. In het binnenland moet rekening gehouden worden met zware windstoten, van 80 tot 100 km/uur. Aan de kust waait de wind met snelheden van 100 tot 115 km/uur.

In de loop van de namiddag en avond zal de wind wel in sterkte afnemen. De dag begint betrokken met regen, maar nadien verschijnen opklaringen, afgewisseld door buien. De maximumtemperaturen liggen in dezelfde lijn: 13 tot 17 graden.

Dinsdag schijnt de zon, maar er komen nog altijd enkele buien voor. Woensdag en donderdag is het rustig en overwegend droog. Vanaf vrijdag nemen de regenkansen toe. De middagtemperatuur schommelt rond de 13 graden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content