De schildpadpopulaties in het Groot Barrièrerif hebben het moeilijk.

In de eerste 7 maanden van 2011 telde Queensland 649 dood aangespoelde dieren. Dit zijn er 200 meer dan vorig jaar in dezelfde periode. In februari van dit jaar troffen zware overstromingen en cycloon Yasi het noorden van Queensland. Daarbij werd ruim 90 procent van het zeegras, de eerste voedingsbron voor de schildpadden, vernietigd. Fred Nucifora van het schildpadhospitaal Reef HQ Aquarium vertelt dat het 'ziekenhuis' op volle toeren draait. Dagelijks worden nieuwe dieren binnengebracht. De meeste vertonen ernstige tekenen van ondervoeding.

Natuurfenomeen versus menselijke impact

De schilpadpopulaties, die het al moeilijk hadden, komen nu nog verder in de verdrukking. Volgens vertegenwoordigers van WWF Australië vormden extreme weersomstandigheden in het verleden meestal maar een beperkte bedreiging voor de dieren. Maar in combinatie met de achteruitgang van de waterkwaliteit en als gevolg daarvan de ziektes, de visactiviteit van de mens en het terugdringen van de natuurlijke habitat is de weerstand van de schildpad niet zo hoog meer. En wordt hij steeds meer met uitsterven bedreigd.

Vicky Darling, milieuminister in Queensland beloofde de schildpadsterfte te laten onderzoeken door mariene biologen en op basis van hun conclusies maatregelen te nemen. (INM)

De schildpadpopulaties in het Groot Barrièrerif hebben het moeilijk. In de eerste 7 maanden van 2011 telde Queensland 649 dood aangespoelde dieren. Dit zijn er 200 meer dan vorig jaar in dezelfde periode. In februari van dit jaar troffen zware overstromingen en cycloon Yasi het noorden van Queensland. Daarbij werd ruim 90 procent van het zeegras, de eerste voedingsbron voor de schildpadden, vernietigd. Fred Nucifora van het schildpadhospitaal Reef HQ Aquarium vertelt dat het 'ziekenhuis' op volle toeren draait. Dagelijks worden nieuwe dieren binnengebracht. De meeste vertonen ernstige tekenen van ondervoeding. Natuurfenomeen versus menselijke impact De schilpadpopulaties, die het al moeilijk hadden, komen nu nog verder in de verdrukking. Volgens vertegenwoordigers van WWF Australië vormden extreme weersomstandigheden in het verleden meestal maar een beperkte bedreiging voor de dieren. Maar in combinatie met de achteruitgang van de waterkwaliteit en als gevolg daarvan de ziektes, de visactiviteit van de mens en het terugdringen van de natuurlijke habitat is de weerstand van de schildpad niet zo hoog meer. En wordt hij steeds meer met uitsterven bedreigd. Vicky Darling, milieuminister in Queensland beloofde de schildpadsterfte te laten onderzoeken door mariene biologen en op basis van hun conclusies maatregelen te nemen. (INM)