Een enorme plasticvanger van het project The Ocean Cleanup gaat zaterdag naar de Stille Oceaan. Daar drijven miljoenen kilo's afval, een 'plastic soep' die gevaarlijk is voor dieren.

Het systeem, uitgevonden door de 24-jarige Nederlander Boyan Slat, moet afval opvangen, zodat het kan worden opgeschept en weggebracht, in de hoop dat de zeeën schoner worden.

Slat ontwikkelde zijn opruimsysteem voor een opdracht op de middelbare school en het komt nu ook effectief tot uitvoering.

Hoe werkt de Ocean Cleanup?

De oceaanstofzuiger van Boyan Slat heeft een u-vormige arm. Die is 1 kilometer lang, drijft op het water en gaat zo'n 4 meter diep. De installatie wordt niet verankerd in de bodem van de oceaan, maar hangt vast aan mobiele ankers op een diepte van 500 tot 600 meter omdat daar de stroming minder sterkis dan aan de oppervlakte. De ankers zorgen ervoor dat de plasticvanger trager beweegt dan het ronddrijvende plastic. Achter de drijvers wordt het plastic afval opgehaald door meevarende schepen.

The Ocean Cleanup start met één installatie, maar wil er uiteindelijk vijftig uitzetten in de zogeheten Great Pacific Garbage Patch, een soort drijvende vuilnisbelt tussen Hawaï en Californië. Daar komt het gros van het plastic afval bijeen door de stromingen in de oceanen.

De eerste versie heet System 001 en ligt nu nog bij een werf in de buurt van San Francisco. Een sleepboot moet zaterdag rond 20.30 uur Belgische tijd vertrekken met de arm achter zich aan.

Het gaat daarna langs het beroemde gevangeniseiland Alcatraz en onder de befaamde Golden Gate Bridge door. De lancering zal worden gelivestreamd.

De Great Pacific Garbage Patch is ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk. Er dobberen naar schatting 1.800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die hebben bij elkaar nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic.

Een enorme plasticvanger van het project The Ocean Cleanup gaat zaterdag naar de Stille Oceaan. Daar drijven miljoenen kilo's afval, een 'plastic soep' die gevaarlijk is voor dieren. Het systeem, uitgevonden door de 24-jarige Nederlander Boyan Slat, moet afval opvangen, zodat het kan worden opgeschept en weggebracht, in de hoop dat de zeeën schoner worden. Slat ontwikkelde zijn opruimsysteem voor een opdracht op de middelbare school en het komt nu ook effectief tot uitvoering. The Ocean Cleanup start met één installatie, maar wil er uiteindelijk vijftig uitzetten in de zogeheten Great Pacific Garbage Patch, een soort drijvende vuilnisbelt tussen Hawaï en Californië. Daar komt het gros van het plastic afval bijeen door de stromingen in de oceanen.De eerste versie heet System 001 en ligt nu nog bij een werf in de buurt van San Francisco. Een sleepboot moet zaterdag rond 20.30 uur Belgische tijd vertrekken met de arm achter zich aan. Het gaat daarna langs het beroemde gevangeniseiland Alcatraz en onder de befaamde Golden Gate Bridge door. De lancering zal worden gelivestreamd. De Great Pacific Garbage Patch is ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk. Er dobberen naar schatting 1.800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die hebben bij elkaar nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic.