Reusachtig fossiel uitgestorven mosasaurus ontdekt in Maastricht

In een groeve van cementfabriek ENCI in Maastricht is een 13 meter lang fossiel van een mosasaurus ontdekt. Het skelet wordt momenteel opgegraven.

De mosasaurus leefde aan het eind van het dinosaurustijdperk, toen de omgeving van het huidige Maastricht bedekt was door een ondiepe zee.

Een groevemachinist ontdekte de reusachtige tanden van het fossiel in de laadschop van zijn graafmachine. De Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) legde de graafwerkzaamheden op die plek stil en schakelde het Natuurhistorisch Museum van Maastricht in.

Sindsdien hebben medewerkers van het museum grote delen van de schedel en een deel van buik en staart geborgen. Volgens het museum gaat het waarschijnlijk om de oudst bekende vertegenwoordiger van de soort Mosasaurus Hoffmani of een sterk verwante soort.

Publiekstrekker
Het nu ontdekte dier is anderhalf miljoen jaar ouder dan de andere soort mosasaurus die in 1998 in de groeve werd gevonden. Het fossiel wordt de komende maanden geconserveerd en verder onderzocht. Rond de kerst is het fossiel voor het publiek te zien. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content