Er bestaat geen stimulans voor de pluimveehouders om stappen te zetten in de richting van scharreleieren. "Scharreleieren zijn voor de boer een intensievere bezigheid en het vraagt extra zorg op gebied van de hygiëne. Het is enkel maar als er een meerprijs aan gekoppeld wordt dat het verantwoord kan zijn om de stap naar scharreleieren te zetten", zegt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

Boycot-cotVanaf 1 januari 2012 zijn conventionele batterijkooien verboden in Europa. Volgens Gaia slijt een batterijkip haar leven op een ruimte van amper een A4'tje. "Zogenaamde verrijkte kooien zijn wel nog toegestaan, maar die bieden nauwelijks meer ruimte dan de klassieke batterijkooien", zegt de dierenrechtenorganisatie. Met de nieuwe campagne "boycot-cot" wil Gaia tegen 2012 alle kippen uit de kooien van pluimveehouders halen.

Meerprijs

De Europese wetgeving terzake heeft ervoor gezorgd dat de kippenhouders fors hebben geïnvesteerd in ofwel scharreleieren ofwel in de zogenaamde verrijkte kooien, waar de kippen een beetje meer levenskwaliteit hebben, zegt Luc Ally van het ABS. In de praktijk stelt het ABS vast dat de prijs van scharreleieren niet hoger is dan die van kooieieren. "Ofwel ligt de consument helemaal niet wakker van het dierenwelzijn van de kippen, ofwel is hij wel bewust, maar mag het niet meer kosten", aldus Ally. (Belga/EE)

Er bestaat geen stimulans voor de pluimveehouders om stappen te zetten in de richting van scharreleieren. "Scharreleieren zijn voor de boer een intensievere bezigheid en het vraagt extra zorg op gebied van de hygiëne. Het is enkel maar als er een meerprijs aan gekoppeld wordt dat het verantwoord kan zijn om de stap naar scharreleieren te zetten", zegt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Boycot-cotVanaf 1 januari 2012 zijn conventionele batterijkooien verboden in Europa. Volgens Gaia slijt een batterijkip haar leven op een ruimte van amper een A4'tje. "Zogenaamde verrijkte kooien zijn wel nog toegestaan, maar die bieden nauwelijks meer ruimte dan de klassieke batterijkooien", zegt de dierenrechtenorganisatie. Met de nieuwe campagne "boycot-cot" wil Gaia tegen 2012 alle kippen uit de kooien van pluimveehouders halen. Meerprijs De Europese wetgeving terzake heeft ervoor gezorgd dat de kippenhouders fors hebben geïnvesteerd in ofwel scharreleieren ofwel in de zogenaamde verrijkte kooien, waar de kippen een beetje meer levenskwaliteit hebben, zegt Luc Ally van het ABS. In de praktijk stelt het ABS vast dat de prijs van scharreleieren niet hoger is dan die van kooieieren. "Ofwel ligt de consument helemaal niet wakker van het dierenwelzijn van de kippen, ofwel is hij wel bewust, maar mag het niet meer kosten", aldus Ally. (Belga/EE)