In groendomein Broek De Naeyer in Willebroek hebben onderzoekers van de Universiteit Antwerpen op 3 april een otter gefilmd. Het Broek De Naeyer wordt beheerd door de Provincie Antwerpen, is 66 hectare groot en omvat met een grote waterpartij. Het was turfontginningsgebied en later waren er in het gebied lozingen van een papierfabriek en werd er industrieel afval gestort. Nu wordt er gewerkt aan natuurlijk herstel.

De onderzoekers hebben het over een "doorbraak in het natuurherstel en de vele maatregelen naar biodiversiteit in Vlaanderen" nu het verdwenen roofdier na 20 jaar weer is opgedoken voor hun camera.

Het dier werd gespot bij waarnemingen in het kader van een doctoraatsonderzoek over bevers. Het is niet duidelijk of de otter, die waargenomen is in groendomein Broek De Naeyer in Willebroek, zich er effectief heeft gevestigd of enkel op doortocht was. Dat zegt onderzoeker Kristijn Swinnen van de Universiteit Antwerpen, die het diertje op film vastlegde. Bij een sporenzoektocht zijn uitwerpselen teruggevonden, maar daarvan wordt nog onderzocht of ze inderdaad van een otter zijn.

De otter - een roofdier dat voornamelijk vis eet - is uitgestorven in onze contreien, luidde het in 2010 nog na een 'Wanted Alive' actie waarbij Nauurpunt 500 euro uitloofde voor een waarneming van een otter. Nu is het roofdier echter terug. Gedurende een viertal seconden loopt hij in beeld van een camera, die door Swinnen was opgesteld.

In de Rupelstreek werd in 1955 voor het laatst een otter gezien toen een vrouwtje en haar twee jongen werd afgeschoten in een kippenhok. Elders dateren waarnemingen uit de jaren tachtig. (Belga/INM)Bekijk de beelden van de gefilmde otter:

In groendomein Broek De Naeyer in Willebroek hebben onderzoekers van de Universiteit Antwerpen op 3 april een otter gefilmd. Het Broek De Naeyer wordt beheerd door de Provincie Antwerpen, is 66 hectare groot en omvat met een grote waterpartij. Het was turfontginningsgebied en later waren er in het gebied lozingen van een papierfabriek en werd er industrieel afval gestort. Nu wordt er gewerkt aan natuurlijk herstel. De onderzoekers hebben het over een "doorbraak in het natuurherstel en de vele maatregelen naar biodiversiteit in Vlaanderen" nu het verdwenen roofdier na 20 jaar weer is opgedoken voor hun camera. Het dier werd gespot bij waarnemingen in het kader van een doctoraatsonderzoek over bevers. Het is niet duidelijk of de otter, die waargenomen is in groendomein Broek De Naeyer in Willebroek, zich er effectief heeft gevestigd of enkel op doortocht was. Dat zegt onderzoeker Kristijn Swinnen van de Universiteit Antwerpen, die het diertje op film vastlegde. Bij een sporenzoektocht zijn uitwerpselen teruggevonden, maar daarvan wordt nog onderzocht of ze inderdaad van een otter zijn. De otter - een roofdier dat voornamelijk vis eet - is uitgestorven in onze contreien, luidde het in 2010 nog na een 'Wanted Alive' actie waarbij Nauurpunt 500 euro uitloofde voor een waarneming van een otter. Nu is het roofdier echter terug. Gedurende een viertal seconden loopt hij in beeld van een camera, die door Swinnen was opgesteld. In de Rupelstreek werd in 1955 voor het laatst een otter gezien toen een vrouwtje en haar twee jongen werd afgeschoten in een kippenhok. Elders dateren waarnemingen uit de jaren tachtig. (Belga/INM)Bekijk de beelden van de gefilmde otter: