Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek zou er een ongeziene migratie van zeeleven aan de gang zijn in de wateren tussen de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan. Eén oorzaak moet worden gezocht ter hoogte van de Noordpool. Al vele zomers smelten de ijskappen daar aan een ongeziene snelheid waardoor er boven Canada in bepaalde jaren een ijsvrije doorgang ontstaat tussen de Stille Oceaan en het noorden van de Atlantische Oceaan. In 1998, 2007 en 2010 was de doorgang ijsvrij en kon het subtropisch zeeleven nieuwe wateren ontdekken.

Portugese oorlogsschepen

Onder hen plankton, walvissen en ook de gevreesde Portugese oorlogsschepen, een kwallensoort die zwemmers in ernstige moeilijkheden kan brengen. Ook de algensoort "dinoflagellates" wordt steeds meer in onze noordelijke wateren aangetroffen. Grote trossen van die algen zuigen alle zuurstof uit het water op en kunnen giftige stoffen uitwasemen die schaaldieren giftig maken.

De komst van dit zeeleven in onze noordelijke wateren lijkt misschien intrigerend maar het zou meer kwaad dan goed aanrichten. Zo vormt dit nieuwe zeeleven niet alleen een bedreiging voor de mens maar ook voor de bestaande diersoorten. Zo zou het broze voedselevenwicht verstoord kunnen worden waardoor bestaand zeeleven zou kunnen uitsterven. De zalm is bijvoorbeeld één van de eerste vissoorten die zou kunnen verdwijnen. Ook kan bestaand voedsel door minderwaardige variëteiten vervangen worden. Die evolutie zou trouwens al aan de gang zijn.

Ongezien

Volgens onderzoeker Chris Reid is het de eerste keer in meer dan duizend jaar dat er af en toe een ijsvrije doorgang ontstaat tussen Alaska en Groenland waardoor de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan water en zeeleven uitwisselen. De opwarming van de oceanen, de zeestroming en de wind maken dat zeeleven uit de subtropische wateren kan overleven in de koudere noordelijke wateren. In 1999 ontdekten wetenschappers in de Atlantische Oceaan zeeleven dat er meer dan 800.000 jaar geleden was uitgestorven en nu terug is. De exacte gevolgen van de migratie zijn nog onbekend voor mens en vis maar dat ze onaangenaam zouden kunnen zijn staat wel vast.(INM)

Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek zou er een ongeziene migratie van zeeleven aan de gang zijn in de wateren tussen de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan. Eén oorzaak moet worden gezocht ter hoogte van de Noordpool. Al vele zomers smelten de ijskappen daar aan een ongeziene snelheid waardoor er boven Canada in bepaalde jaren een ijsvrije doorgang ontstaat tussen de Stille Oceaan en het noorden van de Atlantische Oceaan. In 1998, 2007 en 2010 was de doorgang ijsvrij en kon het subtropisch zeeleven nieuwe wateren ontdekken. Portugese oorlogsschepen Onder hen plankton, walvissen en ook de gevreesde Portugese oorlogsschepen, een kwallensoort die zwemmers in ernstige moeilijkheden kan brengen. Ook de algensoort "dinoflagellates" wordt steeds meer in onze noordelijke wateren aangetroffen. Grote trossen van die algen zuigen alle zuurstof uit het water op en kunnen giftige stoffen uitwasemen die schaaldieren giftig maken. De komst van dit zeeleven in onze noordelijke wateren lijkt misschien intrigerend maar het zou meer kwaad dan goed aanrichten. Zo vormt dit nieuwe zeeleven niet alleen een bedreiging voor de mens maar ook voor de bestaande diersoorten. Zo zou het broze voedselevenwicht verstoord kunnen worden waardoor bestaand zeeleven zou kunnen uitsterven. De zalm is bijvoorbeeld één van de eerste vissoorten die zou kunnen verdwijnen. Ook kan bestaand voedsel door minderwaardige variëteiten vervangen worden. Die evolutie zou trouwens al aan de gang zijn.Ongezien Volgens onderzoeker Chris Reid is het de eerste keer in meer dan duizend jaar dat er af en toe een ijsvrije doorgang ontstaat tussen Alaska en Groenland waardoor de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan water en zeeleven uitwisselen. De opwarming van de oceanen, de zeestroming en de wind maken dat zeeleven uit de subtropische wateren kan overleven in de koudere noordelijke wateren. In 1999 ontdekten wetenschappers in de Atlantische Oceaan zeeleven dat er meer dan 800.000 jaar geleden was uitgestorven en nu terug is. De exacte gevolgen van de migratie zijn nog onbekend voor mens en vis maar dat ze onaangenaam zouden kunnen zijn staat wel vast.(INM)