Bij een wereldwijde opwarming van 2 graden zullen de temperaturen in grote delen van Europa nog meer stijgen dan dat gemiddelde, is de conclusie van een nieuwe studie. In de zomer kunnen de maxima in de droogste delen zelfs stijgen met 3 tot 4 graden.

Als de aarde gemiddeld met 2 graden opwarmt, dan zullen de wintertemperaturen in het noorden en oosten van Europa met meer dan 2 graden stijgen, en in het zuiden van Europa zal hetzelfde met de zomertemperaturen gebeuren. In het noordwesten, dus ook in België en Nederland, zal de stijging lager uitvallen dan het gemiddelde.

De nieuwe studie, van het Laboratoire des Sciences du Climat et de l'Environnement in Frankrijk, voorspelt nog meer hitte en droogte in de warmste delen van Europa. In zones waar het kwik nu al voorbij 40 graden klimt, kunnen de zomertemperaturen met 3 tot 4 graden stijgen. Dat zal het geval zijn voor het zuidoosten van Europa, met de Balkan, en het Iberisch schiereiland, met Spanje en Portugal.

6 graden meer in de winter

Aan de andere kant van Europa kunnen de temperaturen in de winter met meer dan 6 graden stijgen. Dat wordt verwacht in onder meer Rusland en Scandinavië.

In veel klimaatplannen en klimaatonderhandelingen is het streefdoel om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken. Maar dat is slechts een gemiddelde. Er was nog nooit berekend wat zo'n globaal gemiddelde voor de Europese regio's zou betekenen. Zelfs als men er wereldwijd in slaagt om de opwarming tot 2 graden te beperken, dan zullen de gevolgen voor Europa aanzienlijk zijn, concluderen de onderzoekers.

Een ander gevolg van de klimaatverandering is de toename van de hoeveelheid neerslag in Centraal- en Noord-Europa in de winter en in Noord-Europa in de zomer. Er zal ook meer extreme neerslag zijn, met dus meer gevaar voor overstromingen. Alleen in Zuid-Europa zal dat niet zo zijn. (IPS)

Bij een wereldwijde opwarming van 2 graden zullen de temperaturen in grote delen van Europa nog meer stijgen dan dat gemiddelde, is de conclusie van een nieuwe studie. In de zomer kunnen de maxima in de droogste delen zelfs stijgen met 3 tot 4 graden.Als de aarde gemiddeld met 2 graden opwarmt, dan zullen de wintertemperaturen in het noorden en oosten van Europa met meer dan 2 graden stijgen, en in het zuiden van Europa zal hetzelfde met de zomertemperaturen gebeuren. In het noordwesten, dus ook in België en Nederland, zal de stijging lager uitvallen dan het gemiddelde.De nieuwe studie, van het Laboratoire des Sciences du Climat et de l'Environnement in Frankrijk, voorspelt nog meer hitte en droogte in de warmste delen van Europa. In zones waar het kwik nu al voorbij 40 graden klimt, kunnen de zomertemperaturen met 3 tot 4 graden stijgen. Dat zal het geval zijn voor het zuidoosten van Europa, met de Balkan, en het Iberisch schiereiland, met Spanje en Portugal.6 graden meer in de winterAan de andere kant van Europa kunnen de temperaturen in de winter met meer dan 6 graden stijgen. Dat wordt verwacht in onder meer Rusland en Scandinavië.In veel klimaatplannen en klimaatonderhandelingen is het streefdoel om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken. Maar dat is slechts een gemiddelde. Er was nog nooit berekend wat zo'n globaal gemiddelde voor de Europese regio's zou betekenen. Zelfs als men er wereldwijd in slaagt om de opwarming tot 2 graden te beperken, dan zullen de gevolgen voor Europa aanzienlijk zijn, concluderen de onderzoekers.Een ander gevolg van de klimaatverandering is de toename van de hoeveelheid neerslag in Centraal- en Noord-Europa in de winter en in Noord-Europa in de zomer. Er zal ook meer extreme neerslag zijn, met dus meer gevaar voor overstromingen. Alleen in Zuid-Europa zal dat niet zo zijn. (IPS)