De Vlaamse regering stelt 32,5 miljoen euro ter beschikking aan de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA). Het geld wordt vooral besteed aan verbouwingen van de Antwerpse Zoo en Planckendael.

De KMDA, overkoepelend orgaan van onder andere de dierentuin van Antwerpen, Planckendael en Flanders Congress & Concert Centre, sloot eind januari 2012 een samenwerkingsovereenkomst af met Geert Bourgeois, minister van Toerisme. Het toegekende budget van 32,5 miljoen euro dekt de komende vijf jaar de onkosten voor verbouwingen van beide dierentuinen. Ook het onderhoud van de andere gebouwen onder de vleugels van de KMDA wordt ermee bekostigd.

Renovaties

Het lijkt enorm veel geld, maar dat is het niet als je stilstaat bij de vaste onkosten die de KMDA elk jaar moet ophoesten. Zo bedroegen in 2010 de bedrijfskosten al 38.541.306,63 euro.

Er zijn grootse plannen voor zowel Antwerpen als voor Planckendael. Het merendeel van de investeringen gaat naar renovaties van de Antwerpse Zoo. Maar Planckendael wordt niet vergeten. Tegen 2020 zou het park met behulp van biogasinstallaties en zonne-energie volledig energiepassief moeten zijn.

Nieuw leeuwenpark

De Antwerpse Zoo begon zijn vernieuwingen alvast met een nieuw leeuwenpark en een grondige opknapbeurt voor het zeehondenverblijf. In de toekomst zullen ook de vertrekken van de buffels, katachtigen, zebra's en mensapen in een nieuw jasje gestoken worden. Net als Vriesland, het Aquaforum van de zeeleeuwen, de Egyptische tempel, het vogelgebouw, het Aquarium en het Nocturama.

Verhoogd bezoekerscomfort

Op deze manier wordt ernaar gestreefd om 'een authentieke thuis voor de dieren' te creëren, maar ook een exotische tuin 'met een verhoogd comfort' voor de bezoekers. Zo wordt het huidige restaurant tot hoofdingang met winkel gedoopt en komt er een spiksplinternieuw restaurant in het gebouw voor rundsvee. Het pleintje voor de kiosk aan de huidige ingang wordt in de toekomst een ontmoetingsplaats.

Jasmin Van San/StampMedia

De Vlaamse regering stelt 32,5 miljoen euro ter beschikking aan de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA). Het geld wordt vooral besteed aan verbouwingen van de Antwerpse Zoo en Planckendael. De KMDA, overkoepelend orgaan van onder andere de dierentuin van Antwerpen, Planckendael en Flanders Congress & Concert Centre, sloot eind januari 2012 een samenwerkingsovereenkomst af met Geert Bourgeois, minister van Toerisme. Het toegekende budget van 32,5 miljoen euro dekt de komende vijf jaar de onkosten voor verbouwingen van beide dierentuinen. Ook het onderhoud van de andere gebouwen onder de vleugels van de KMDA wordt ermee bekostigd. Renovaties Het lijkt enorm veel geld, maar dat is het niet als je stilstaat bij de vaste onkosten die de KMDA elk jaar moet ophoesten. Zo bedroegen in 2010 de bedrijfskosten al 38.541.306,63 euro. Er zijn grootse plannen voor zowel Antwerpen als voor Planckendael. Het merendeel van de investeringen gaat naar renovaties van de Antwerpse Zoo. Maar Planckendael wordt niet vergeten. Tegen 2020 zou het park met behulp van biogasinstallaties en zonne-energie volledig energiepassief moeten zijn. Nieuw leeuwenpark De Antwerpse Zoo begon zijn vernieuwingen alvast met een nieuw leeuwenpark en een grondige opknapbeurt voor het zeehondenverblijf. In de toekomst zullen ook de vertrekken van de buffels, katachtigen, zebra's en mensapen in een nieuw jasje gestoken worden. Net als Vriesland, het Aquaforum van de zeeleeuwen, de Egyptische tempel, het vogelgebouw, het Aquarium en het Nocturama. Verhoogd bezoekerscomfort Op deze manier wordt ernaar gestreefd om 'een authentieke thuis voor de dieren' te creëren, maar ook een exotische tuin 'met een verhoogd comfort' voor de bezoekers. Zo wordt het huidige restaurant tot hoofdingang met winkel gedoopt en komt er een spiksplinternieuw restaurant in het gebouw voor rundsvee. Het pleintje voor de kiosk aan de huidige ingang wordt in de toekomst een ontmoetingsplaats. Jasmin Van San/StampMedia