Wetenschappers hebben de rol van de wolken onderschat in de strijd tegen klimaatverandering, wat zou kunnen betekenen dat de toekomstige opwarming van de Aarde nog veel erger kan worden dan momenteel wordt aangenomen. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse universiteit van Yale.

Volgens de onderzoekers zou de verdubbeling van de uitstoot van CO2 in de atmosfeer in de Aarde, vergeleken met het pre-industriële tijdperk, kunnen resulteren in een wereldwijde temperatuurstijging van maar liefst 5,3 °C. Dat is veel warmer dan de marge van 2 tot 4,6 °C die eerdere computermodellen voorspelden.

Uit analyse van satellietgegevens blijkt dat wolken, die zich hoog in de atmosfeer bevinden, meer vloeistof bevatten, in plaats van ijs, dan altijd werd aangenomen. Wolken met ijskristallen reflecteren meer zonlicht terug in de ruimte dan wolken met vloeistof, waardoor ze verhinderen dat ze de Aarde opwarmen.

Limiet van 2 graden

De onderschatting van de hoeveelheid vloeistofdruppels in de wolken betekent dat modellen die de toekomstige klimaatverandering voorspellen misleidend kunnen zijn, aldus de studie die werd gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad Science.

Het zou voor de wereld ook heel wat moeilijker worden om de globale temperatuurstijging deze eeuw onder de limiet van 2 °C te houden, zoals overeen gekomen op de Klimaattop van Parijs vorig jaar, om de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De planeet is al 1 graad opgewarmd sinds de opkomst van de zware industrie, die de hoeveelheid CO2 met meer dan 40 procent heeft doen stijgen.

De wolken zijn voor de wetenschappers een van de grootste onzekerheden in de klimaatverandering. Eerder werden al fouten in klimaatsimulaties ontdekt die betrekking hadden op wolken. Zo kunnen veranderingen op korte termijn in de wolken een grote impact hebben op de opwarming van de Aarde. (TE)

Wetenschappers hebben de rol van de wolken onderschat in de strijd tegen klimaatverandering, wat zou kunnen betekenen dat de toekomstige opwarming van de Aarde nog veel erger kan worden dan momenteel wordt aangenomen. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse universiteit van Yale.Volgens de onderzoekers zou de verdubbeling van de uitstoot van CO2 in de atmosfeer in de Aarde, vergeleken met het pre-industriële tijdperk, kunnen resulteren in een wereldwijde temperatuurstijging van maar liefst 5,3 °C. Dat is veel warmer dan de marge van 2 tot 4,6 °C die eerdere computermodellen voorspelden. Uit analyse van satellietgegevens blijkt dat wolken, die zich hoog in de atmosfeer bevinden, meer vloeistof bevatten, in plaats van ijs, dan altijd werd aangenomen. Wolken met ijskristallen reflecteren meer zonlicht terug in de ruimte dan wolken met vloeistof, waardoor ze verhinderen dat ze de Aarde opwarmen. De onderschatting van de hoeveelheid vloeistofdruppels in de wolken betekent dat modellen die de toekomstige klimaatverandering voorspellen misleidend kunnen zijn, aldus de studie die werd gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad Science. Het zou voor de wereld ook heel wat moeilijker worden om de globale temperatuurstijging deze eeuw onder de limiet van 2 °C te houden, zoals overeen gekomen op de Klimaattop van Parijs vorig jaar, om de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De planeet is al 1 graad opgewarmd sinds de opkomst van de zware industrie, die de hoeveelheid CO2 met meer dan 40 procent heeft doen stijgen. De wolken zijn voor de wetenschappers een van de grootste onzekerheden in de klimaatverandering. Eerder werden al fouten in klimaatsimulaties ontdekt die betrekking hadden op wolken. Zo kunnen veranderingen op korte termijn in de wolken een grote impact hebben op de opwarming van de Aarde. (TE)