Oceaanverzuring maakt het vleugelslak lastig

De verzuring van de oceanen heeft verregaande gevolgen voor zeedieren zoals het vleugelslakje. Het verdwijnen van dit diertje brengt het evenwicht van het ecosysteem in de Zuidelijke Oceaan in gevaar.

Een team biologen en mariene wetenschappers ontdekte dat de Zuidelijke of de Arctische Oceaan sterk verzuurt als gevolg van menselijke activiteit. Hun volledige studie verschijnt deze maand in het blad Nature Geoscience.

Oceanen absorberen CO2 die in de atmosfeer terechtkomt. De aanwezigheid hiervan in de bovenste lagen van het zeewater tast diertjes aan zoals het vleugelslakje (Pteropoda), ook wel de zeevlinder of zee-engel genoemd. Dit diertje is ecologisch belangrijk omdat het een onderdeel is van het menu van grotere zeedieren.

Weerloos

De wetenschappers leiden uit de resultaten van hun metingen af dat schelpdieren de komende decennia zwaar te lijden zullen krijgen onder de verzuring van het zeewater. Het aanwezige CO2 zet een proces in gang waarbij bepaalde stoffen, noodzakelijk om schelp en skelet op te bouwen, worden afgebroken. Hierdoor worden de schelpdieren weerloos voor zeeroofdieren maar ook meer vatbaar voor ziekten.

De vlinderslak zou deze gevolgen nu al ondervinden. De beschermende huidlaag neemt namelijk af, wat volgens de betrokken onderzoekers het eerste concrete bewijs is van de verzuring van hun habitat. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content