In oktober is de ijsoppervlakte in de Noordelijke IJszee in één klap verdubbeld, zegt het Amerikaanse ijsdatacentrum NSIDC. Maar de achterstand op andere jaren blijft groot.

De laatste dagen van oktober slabakte de ijsgroei weer, waardoor het groeicijfer voor de hele maand oktober aan de lage kant bleef. Alleen in oktober 2007 groeide het ijs nog trager aan.

Het noordpoolijs bereikte op 16 september dit jaar een absoluut minimumrecord. De ijsoppervlakte was toen 3,41 miljoen vierkante kilometer groot.

Nooit eerder sinds het begin van de satellietmetingen in 1979 was het noordpoolijs zo gekrompen. Het vorige record, 4,17 miljoen vierkante kilometer, was in september 2007 gevestigd.

Alleen 2007 kleiner Op het eind van vorige maand was het noordpoolijs weer aangegroeid tot 7 miljoen vierkante kilometer. Dat is 2,29 miljoen vierkante kilometer onder de gemiddelde oktoberoppervlakte voor de periode 1979-2000.

De ijsoppervlakte voor oktober daalt gemiddeld met 7 procent per tien jaar.

De Beaufort-, Barents- en Karazee, in het zuidelijke deel van de Noordelijke IJszee, zijn nog steeds ijsvrij, zegt het NSIDC. De luchttemperatuur boven de Barents- en Karazee lag vorige maand 3 tot 4 graden hoger dan gemiddeld. (IPS)

In oktober is de ijsoppervlakte in de Noordelijke IJszee in één klap verdubbeld, zegt het Amerikaanse ijsdatacentrum NSIDC. Maar de achterstand op andere jaren blijft groot. De laatste dagen van oktober slabakte de ijsgroei weer, waardoor het groeicijfer voor de hele maand oktober aan de lage kant bleef. Alleen in oktober 2007 groeide het ijs nog trager aan. Het noordpoolijs bereikte op 16 september dit jaar een absoluut minimumrecord. De ijsoppervlakte was toen 3,41 miljoen vierkante kilometer groot. Nooit eerder sinds het begin van de satellietmetingen in 1979 was het noordpoolijs zo gekrompen. Het vorige record, 4,17 miljoen vierkante kilometer, was in september 2007 gevestigd. Alleen 2007 kleiner Op het eind van vorige maand was het noordpoolijs weer aangegroeid tot 7 miljoen vierkante kilometer. Dat is 2,29 miljoen vierkante kilometer onder de gemiddelde oktoberoppervlakte voor de periode 1979-2000. De ijsoppervlakte voor oktober daalt gemiddeld met 7 procent per tien jaar. De Beaufort-, Barents- en Karazee, in het zuidelijke deel van de Noordelijke IJszee, zijn nog steeds ijsvrij, zegt het NSIDC. De luchttemperatuur boven de Barents- en Karazee lag vorige maand 3 tot 4 graden hoger dan gemiddeld. (IPS)