Het aantal aanvallen door haaien heeft vorig jaar wereldwijd een recordhoogte bereikt. In totaal hebben vorig jaar 98 "niet uitgelokte" haaienaanvallen tegen mensen plaatsgevonden, aldus onderzoekers van de universiteit van Florida. In zes gevallen ging het om een dodelijke aanval.

Het vorige record werd opgetekend in 2000, toen er 88 aanvallen waren. De stijging is volgens de onderzoekers te wijten aan de bevolkingsgroei en het feit dat het haaienbestand zich opnieuw aan het herstellen is. Het aantal aanvallen zal door de opwarming van de oceanen bovendien naar verwachting verder stijgen, omdat zowel de roofvissen als de mensen vroeger op het jaar de kustwateren betreden.

De meeste aanvallen gebeurden in de Verenigde Staten. Van de 59 Amerikaanse aanvallen, vonden er 30 in de staat Florida plaats. Australië staat met 18 aanvallen op de tweede plaats, gevolgd door Zuid-Afrika met 8 incidenten. (Belga/TE)

Het aantal aanvallen door haaien heeft vorig jaar wereldwijd een recordhoogte bereikt. In totaal hebben vorig jaar 98 "niet uitgelokte" haaienaanvallen tegen mensen plaatsgevonden, aldus onderzoekers van de universiteit van Florida. In zes gevallen ging het om een dodelijke aanval. Het vorige record werd opgetekend in 2000, toen er 88 aanvallen waren. De stijging is volgens de onderzoekers te wijten aan de bevolkingsgroei en het feit dat het haaienbestand zich opnieuw aan het herstellen is. Het aantal aanvallen zal door de opwarming van de oceanen bovendien naar verwachting verder stijgen, omdat zowel de roofvissen als de mensen vroeger op het jaar de kustwateren betreden. De meeste aanvallen gebeurden in de Verenigde Staten. Van de 59 Amerikaanse aanvallen, vonden er 30 in de staat Florida plaats. Australië staat met 18 aanvallen op de tweede plaats, gevolgd door Zuid-Afrika met 8 incidenten. (Belga/TE)