Een marien bioloog bij het Vlaamse onderzoekscentrum eCOAST heeft een voor de wetenschap onbekende soort paars uitziende kokerworm ontdekt. Het dier werd Bispira polyomma genaamd; een officiële Nederlandse naam is er nog niet, zo laat het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) weten. De ontdekking werd recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift "Aquatic Invasions".

De kokerworm werd tijdens een monstername in de Oosterschelde gevonden nabij het Zeeuws-Vlaamse Yerseke. Marien Bioloog Marco Faasse kon het dier niet goed op naam brengen. Logisch, zo bleek, omdat het dier onbekend was voor de wetenschap en als nieuwe soort beschreven moest worden.

"De vondst is erg opmerkelijk, want het komt niet vaak voor dat nieuwe diersoorten worden beschreven in België of Nederland, en zeker niet zulke opvallende als deze fraaie kokerworm", aldus Tomas Vanagt van eCOAST. De paarse kokerworm leeft in een lange koker en heeft 4 cm wijde tentakelkransen, met een kleur die varieert afhankelijk van de lichtinval van paarsbruin tot grijsblauw. Momenteel komt de kokerworm talrijk voor bij Yerseke.

Verrassend

Waar de kokerworm vandaan komt, is nog onbekend. "Mogelijk zijn enkele exemplaren via een schip of met geïmporteerde schelpdieren meegekomen uit het buitenland. Hoe wijd het dier zich zal verspreiden, is moeilijk te zeggen, omdat gegevens van de soort uit andere regio's nog ontbreken."

eCOAST verwacht nog meer verrassingen in de Oosterschelde. "Dit watersysteem is volop in verandering en bezig een nieuw evenwicht te vinden. Bovendien blijven exotische soorten uit andere landen voortdurend binnenkomen, al vestigen ze zich niet allemaal. (Belga/INM)

Een marien bioloog bij het Vlaamse onderzoekscentrum eCOAST heeft een voor de wetenschap onbekende soort paars uitziende kokerworm ontdekt. Het dier werd Bispira polyomma genaamd; een officiële Nederlandse naam is er nog niet, zo laat het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) weten. De ontdekking werd recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift "Aquatic Invasions". De kokerworm werd tijdens een monstername in de Oosterschelde gevonden nabij het Zeeuws-Vlaamse Yerseke. Marien Bioloog Marco Faasse kon het dier niet goed op naam brengen. Logisch, zo bleek, omdat het dier onbekend was voor de wetenschap en als nieuwe soort beschreven moest worden. "De vondst is erg opmerkelijk, want het komt niet vaak voor dat nieuwe diersoorten worden beschreven in België of Nederland, en zeker niet zulke opvallende als deze fraaie kokerworm", aldus Tomas Vanagt van eCOAST. De paarse kokerworm leeft in een lange koker en heeft 4 cm wijde tentakelkransen, met een kleur die varieert afhankelijk van de lichtinval van paarsbruin tot grijsblauw. Momenteel komt de kokerworm talrijk voor bij Yerseke. Verrassend Waar de kokerworm vandaan komt, is nog onbekend. "Mogelijk zijn enkele exemplaren via een schip of met geïmporteerde schelpdieren meegekomen uit het buitenland. Hoe wijd het dier zich zal verspreiden, is moeilijk te zeggen, omdat gegevens van de soort uit andere regio's nog ontbreken." eCOAST verwacht nog meer verrassingen in de Oosterschelde. "Dit watersysteem is volop in verandering en bezig een nieuw evenwicht te vinden. Bovendien blijven exotische soorten uit andere landen voortdurend binnenkomen, al vestigen ze zich niet allemaal. (Belga/INM)