Britse wetenschappers hebben ontdekt dat clownvissen mogelijk hun gehoor verliezen in water met een hogere zuurtegraad dan normaal. Ze worden zo een gemakkelijkere prooi voor roofdieren.

De wetenschappers waarschuwen dan ook dat het voortbestaan van de clownvissen - ook bekend van de Pixar-animatiefilm Finding Nemo - wordt bedreigd door de klimaatopwarming, aangezien het water van de oceaan veel koolstofdioxide (CO2) opneemt.

Studie

De onderzoekers plaatsten babyclownvisjes in verschillende aquaria, met telkens een andere zuurtegraad van het zeewater. In het eerste aquarium bedroeg die circa 390 ppm (parts per million), ongeveer het niveau van vandaag. In de andere aquaria was dat respectievelijk 600, 700 en 900 ppm - de niveau's waarvan wetenschappers verwachten dat ze later deze eeuw zullen worden bereikt.

Voor het experiment werden geluiden van roofvissen tussen koraalriffen afgespeeld door een onderwaterluidspreker. In het aquarium met 'normaal' zeewater zwommen de vissen de hele tijd weg van het geluid, terwijl ze in de aquaria met zuurder water amper of niet reageerden.

Volgens Steve Simpson van de Universiteit van Bristol, die het onderzoek leidde, wijst dat erop dat de vissen het geluid slechter of niet waarnamen.

Een mogelijke verklaring is dat zuurder water het voor de vissen moeilijker maakt om calcium op te nemen in de harde delen van hun lijf, zoals de gehoorbeentjes of otolieten. Die zijn daardoor slechter ontwikkeld.

De studie wordt gepubliceerd in het magazine Biology Letters. (KVDA)

Britse wetenschappers hebben ontdekt dat clownvissen mogelijk hun gehoor verliezen in water met een hogere zuurtegraad dan normaal. Ze worden zo een gemakkelijkere prooi voor roofdieren. De wetenschappers waarschuwen dan ook dat het voortbestaan van de clownvissen - ook bekend van de Pixar-animatiefilm Finding Nemo - wordt bedreigd door de klimaatopwarming, aangezien het water van de oceaan veel koolstofdioxide (CO2) opneemt. Studie De onderzoekers plaatsten babyclownvisjes in verschillende aquaria, met telkens een andere zuurtegraad van het zeewater. In het eerste aquarium bedroeg die circa 390 ppm (parts per million), ongeveer het niveau van vandaag. In de andere aquaria was dat respectievelijk 600, 700 en 900 ppm - de niveau's waarvan wetenschappers verwachten dat ze later deze eeuw zullen worden bereikt. Voor het experiment werden geluiden van roofvissen tussen koraalriffen afgespeeld door een onderwaterluidspreker. In het aquarium met 'normaal' zeewater zwommen de vissen de hele tijd weg van het geluid, terwijl ze in de aquaria met zuurder water amper of niet reageerden. Volgens Steve Simpson van de Universiteit van Bristol, die het onderzoek leidde, wijst dat erop dat de vissen het geluid slechter of niet waarnamen. Een mogelijke verklaring is dat zuurder water het voor de vissen moeilijker maakt om calcium op te nemen in de harde delen van hun lijf, zoals de gehoorbeentjes of otolieten. Die zijn daardoor slechter ontwikkeld. De studie wordt gepubliceerd in het magazine Biology Letters. (KVDA)