Nadat we nog maar net bekomen zijn van de zware herfststorm Christian, die over heel Europa een tiental doden maakte, waarschuwt een nieuw rapport van het Noorse Meteorologisch Instituut voor een toename in frequentie en intensiteit in Europa van 'enkele extreme weerfenomenen die geassocieerd kunnen worden met klimaatverandering'. Dat schrijft het Amerikaanse blad Time.

Meer hittegolven

Het instituut erkent dus dat menselijke activiteit de oorzaak is van een grotere en snellere verandering van het klimaat op Aarde.

De onderzoekers ontdekten aan de hand van computermodellen dat er in de toekomst over heel Europa meer en intensere hittegolven zullen voorkomen, alsook een daling van de neerslag en gemiddelde temperaturen in Zuid-Europa. Noord-Europeanen mogen de komende decennia dan weer meer extreme regenbuien en intensere stormen verwachten, wat tot meer stormschade zal leiden.

20 triljoen dollar

In juni waarschuwde het Europees Milieuagentschap ook al voor extremer weer toen Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland geteisterd werden door zware overstromingen.

Maar zoals ook blijkt uit de doortocht van superstorm Sandy in de Verenigde Staten en de zware bosbranden in Australië, beperkt het probleem van klimaatopwarming zich uiteraard niet tot Europa.

Het klimaatpanel van wetenschappers van de VN voorspelde in 2012 dat de financiële kost van extreme weersomstandigheden tegen 2100 wereldwijd kan oplopen tot 20 triljoen dollar. (TE)

Nadat we nog maar net bekomen zijn van de zware herfststorm Christian, die over heel Europa een tiental doden maakte, waarschuwt een nieuw rapport van het Noorse Meteorologisch Instituut voor een toename in frequentie en intensiteit in Europa van 'enkele extreme weerfenomenen die geassocieerd kunnen worden met klimaatverandering'. Dat schrijft het Amerikaanse blad Time. Het instituut erkent dus dat menselijke activiteit de oorzaak is van een grotere en snellere verandering van het klimaat op Aarde.De onderzoekers ontdekten aan de hand van computermodellen dat er in de toekomst over heel Europa meer en intensere hittegolven zullen voorkomen, alsook een daling van de neerslag en gemiddelde temperaturen in Zuid-Europa. Noord-Europeanen mogen de komende decennia dan weer meer extreme regenbuien en intensere stormen verwachten, wat tot meer stormschade zal leiden. In juni waarschuwde het Europees Milieuagentschap ook al voor extremer weer toen Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland geteisterd werden door zware overstromingen. Maar zoals ook blijkt uit de doortocht van superstorm Sandy in de Verenigde Staten en de zware bosbranden in Australië, beperkt het probleem van klimaatopwarming zich uiteraard niet tot Europa. Het klimaatpanel van wetenschappers van de VN voorspelde in 2012 dat de financiële kost van extreme weersomstandigheden tegen 2100 wereldwijd kan oplopen tot 20 triljoen dollar. (TE)