Nepal is begonnen met het meten van 's werelds hoogste berg, de Mount Everest.

Het betreft een primeur voor het Himalayaland: vroeger ontbeerde het de nodige apparatuur. De regering in Katmandu hoopt over twee jaar het precieze cijfer mee te kunnen delen. Als "zeeniveau" wordt het niveau van de Indiase stad Kolkata (het vroegere Calcutta) genomen. Voorlopig worden quizzers nog geacht, op de vraag 'Hoe hoog is de Everest?' te antwoorden met '8.848 meter'.

Andere meetresultaten

Maar sommige metingen hebben andere resultaten opgeleverd. De allereerste meting, in 1952 door BL Gulatee van de British India Company, legde de hoogte vast op 8.847,842 meter. Volgens de Chinese regering is de berg 8.844,42 meter hoog, maar als ook de sneeuwlaag wordt meegerekend is de Everest 8.847,933 meter hoog. In 1990 stelde de Amerikaanse geoloog Wash Borne dat de Mt Everest 8.850 meter boven het zeeniveau prijkt.

De eerste bolletjestrui op de Everest werd in 1953 veroverd door (toen nog geen) Sir Edmund Hillary en diens helper Tenzing Norgay Sherpa. Sindsdien heeft het Dak van de Wereld nog meer dan 5.000 andere alpinisten mogen verwelkomen. (Belga/INM)

Nepal is begonnen met het meten van 's werelds hoogste berg, de Mount Everest. Het betreft een primeur voor het Himalayaland: vroeger ontbeerde het de nodige apparatuur. De regering in Katmandu hoopt over twee jaar het precieze cijfer mee te kunnen delen. Als "zeeniveau" wordt het niveau van de Indiase stad Kolkata (het vroegere Calcutta) genomen. Voorlopig worden quizzers nog geacht, op de vraag 'Hoe hoog is de Everest?' te antwoorden met '8.848 meter'. Andere meetresultaten Maar sommige metingen hebben andere resultaten opgeleverd. De allereerste meting, in 1952 door BL Gulatee van de British India Company, legde de hoogte vast op 8.847,842 meter. Volgens de Chinese regering is de berg 8.844,42 meter hoog, maar als ook de sneeuwlaag wordt meegerekend is de Everest 8.847,933 meter hoog. In 1990 stelde de Amerikaanse geoloog Wash Borne dat de Mt Everest 8.850 meter boven het zeeniveau prijkt. De eerste bolletjestrui op de Everest werd in 1953 veroverd door (toen nog geen) Sir Edmund Hillary en diens helper Tenzing Norgay Sherpa. Sindsdien heeft het Dak van de Wereld nog meer dan 5.000 andere alpinisten mogen verwelkomen. (Belga/INM)