‘Milieu zal nog eeuwenlang gevolgen ondervinden van Fukushima-ramp’

De radioactieve straling rond de kerncentrale is hoger dan normaal. © REUTERS

De atoomramp in de kerncentrale van het Japanse Fukushima vijf jaar geleden heeft niet alleen gevolgen voor het leven van de bevolking. Ook de natuur is zwaar getroffen en zal nog tientallen tot honderden jaren de gevolgen ondervinden van de ramp. Dat zegt Greenpeace vrijdag. De milieuorganisatie verwijt de Japanse regering dat het de impact bagatelliseert.

“Het grootschalige decomtaminatieplan van de regering zal vrijwel geen enkel effect hebben op de milieudreiging die uitgaat van de enorme hoeveelheid radioactiviteit van Fukushima”, zo zegt Kendra Ulrich van Greenpeace Japan vrijdag. De milieuorganisatie heeft sinds de atoomramp op 11 maart 2011 al verschillende wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd in Fukushima.

Hogere straling en mutaties

Studies tonen aan dat de impact van de radioactieve besmetting op het milieu nu al zichtbaar wordt. Zo bevatten nieuwe bladeren een hoge concentratie aan radioactiviteit. Dat is ook het geval voor het stuifmeel, afkomstig van de in Japan veel voorkomende ceder.

Daarnaast lijkt met de stijging van de stralingsdosis ook de groeimutatie van dennen toe te nemen. Ook zijn in de sterk vervuilde gebieden erfelijke mutaties waargenomen bij vlinders. Voorts is volgens de studie ook het dna van wormen beschadigd en de vruchtbaarheid van boerenzwaluwen afgenomen.

Bovendien zou de populatie van 57 vogelsoorten afnemen naarmate een hogere straling wordt opgetekend. Tot slot werden er nog zoetwatervissen met een hoge concentratie cesium waargenomen.

Plastic zakken

De Japanse regering levert al sinds enkele jaren grote inspanningen om uitgestrekte gebieden in de regio te decontamineren. De vervuilde grond wordt daarbij in grote plastic zakken opgeborgen. In de provincie Fukushima liggen, verdeeld over minstens 113.000 verschillende plaatsen, intussen al meer dan 9 miljoen kubieke meter aan zakken opgestapeld, zegt Ulrich.

Decontaminatiewerkers bij zakken radioactieve grond.
Decontaminatiewerkers bij zakken radioactieve grond. © REUTERS

Greenpeace verwijt de regering dat het de “mythe” in stand houdt dat de situatie vijf jaar na de ramp weer aan het normaliseren is. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content