Mijt draagt virus dat bijen uitroeit

© Reuters

Volgens wetenschappers draagt een parasitaire mijt een virus over dat wereldwijd al aan miljarden honingbijen het leven gekost heeft.

Een onderzoeksteam in Hawaï beschrijft in het vakblad Science hoe het een mijt heeft ontdekt die via een virus de honingbijpopulatie in de hele wereld dreigt uit te roeien. Het gaat om de Varroamijt en het ‘Misvormde Vleugel Virus’, dat door de onderzoekers omschreven wordt als “een van de meest wijdverspreide en besmettelijke insectenvirussen over de hele wereld”. Het virus wordt eveneens beschouwd als de oorzaak van de zogenaamde ‘colony collapse’ waarmee wetenschappers de plotse verdwijning van volwassen bijen uit bijenkorven bedoelen. Het fenomeen werd voor het eerst in 2005 waargenomen, maar de oorsprong ervan is nog onbekend.

Moordend virus

Volgens Stephen Martin van de universiteit van Sheffield zijn bijen bestand tegen de meeste virussen, maar de mijt heeft wel een zeer dodelijke stam van een bepaald virus geselecteerd . De parasieten injecteren het virus rechtstreeks in het bloed van de bijen. Zodra een bij in aanraking komt met de Varroamijten, verdwijnen de ‘onschuldige’ virusstammen en wordt het lichaam van de bij gevuld met het dodelijke Misvormde Vleugel Virus. Vervolgens raakt elke cel besmet en wordt het bijenlichaam uiteindelijk zijn eigen grootste vijand.

Het is niet helemaal duidelijk waarom net deze stam van het virus zo’n sterke uitbraak kent. Volgens Martin is dit het enige virus dat het beste overleeft wanneer het herhaaldelijk wordt overgedragen van mijten naar bijen en omgekeerd. “Dus de enige manier om het virus onder controle te krijgen, is het aantal mijten onder controle krijgen”, zegt Martin.

Behandeling dringend nodig

Het onderzoek van de University of Sheffield duurde twee jaar en onderzocht zowel besmette als gezonde bijen. Op die manier konden de onderzoekers nagaan op welke manier de mijten de beestjes precies besmetten en wat er gebeurde eens het virus overgebracht was.

David Aston, voorzitter van de British Beekeepers Association, zegt wel dat verder onderzoek nodig blijft. “Er moet immers dringend een efficiënte en goedgekeurde behandeling komen”, zei hij aan BBC. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content