Mensheid doet allereerste opname uit ‘Ark van Noach’ door oorlog in Syrië

De Wereldzaadbank op de Noordpool. © Reuters

De burgeroorlog in Syrië heeft ervoor gezorgd dat de mensheid voor de allereerste keer een beroep moet doen op de Wereldzaadbank op het Noorse eiland Spitsbergen, een gigantische kluis met zaden van gewassen die het voedsel in de wereld moet beschermen in het geval van een grote ramp. De Wereldzaadbank werd in 2008 opgericht.

Onderzoekers in het Midden-Oosten hebben zaden van onder meer tarwe, gerst en grassen opgevraagd. Dat zijn gewassen die bijzonder goed kunnen gedijen in droge omstandigheden.

Normaal worden deze zaden opgevraagd in een zaadbank in Aleppo, maar die is door de oorlog in Syrië verwoest. De zaadbank verzamelt zaden die specifiek geschikt zijn voor droge gebieden.

Door het Syrische conflict werd het hoofdkwartier in 2012 van Aleppo naar Beiroet verhuisd. Hoewel sommige afdelingen van de bank in Aleppo nog steeds functioneren, is ze niet meer in staat om de gevraagde zaden te leveren aan de rest van het Midden-Oosten.

Ark van Noach

De kluis op de Noordpool, ook wel de Ark van Noach genoemd, is opgericht om zaden in veiligheid te brengen om de groei van planten herop te starten in het geval van een catastrofe, zoals de uitbraak van een zieke of kernoorlog. Zelfs al valt de elektriciteit uit, dan nog kan de kluis 200 jaar lang gesloten en bevroren blijven.

De Wereldzaadbank bevat meer dan 860.000 stalen van landen over de hele wereld. De zaden zijn niet alleen bedoeld om opnieuw te planten in het geval van problemen, maar ook om onderzoek te doen naar de effecten van klimaatverandering en andere bedreigingen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content