Minister van Buitenlandse Zaken Tony De Brum van de Marshalleilanden heeft dat bekendgemaakt in de marge van de VN-klimaatconferentie in het Duitse Bonn.

Doden

De Brum slaakte een noodkreet: 'Het jongste springtij tussen februari en april heeft niet alleen overstromingen veroorzaakt en onze gemeenschappen onder water gezet, maar zelfs de doden getroffen. Er zijn doodskisten en lijken uit hun graven gespoeld, zo ernstig is het.'

Hij had het over één eiland waar een massagraf met 26 lijken werd blootgelegd. 'We vermoeden dat het om Japanse soldaten gaat, die mogelijk zelfmoord pleegden.'

De Marshalleilanden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door de Japanners, tot zij werden verdreven door de Amerikanen.

Kwetsbare eilandengroep

De eilandengroep van circa 30 atollen met 70.000 inwoners is een van de meest kwetsbare plaatsen voor de stijging van het zeeniveau in de Stille Oceaan. Het hoogste punt van het land ligt amper twee meter boven zeeniveau. Bovendien stijgt het zeeniveau rond de Marshalleilanden sneller dan het globale gemiddelde, zo staat in een recent rapport van de Verenigde Naties. Tussen 1993 en 2009 steeg het zeeniveau met 12 mm per jaar, het wereldwijde gemiddelde ligt op 3,2 mm.

De Brum riep zijn collega-ministers op de conferentie op om actie te ondernemen tegen de uitstoot van broeikasgassen.

De Marshalleilanden:

Minister van Buitenlandse Zaken Tony De Brum van de Marshalleilanden heeft dat bekendgemaakt in de marge van de VN-klimaatconferentie in het Duitse Bonn. Doden De Brum slaakte een noodkreet: 'Het jongste springtij tussen februari en april heeft niet alleen overstromingen veroorzaakt en onze gemeenschappen onder water gezet, maar zelfs de doden getroffen. Er zijn doodskisten en lijken uit hun graven gespoeld, zo ernstig is het.' Hij had het over één eiland waar een massagraf met 26 lijken werd blootgelegd. 'We vermoeden dat het om Japanse soldaten gaat, die mogelijk zelfmoord pleegden.'De Marshalleilanden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door de Japanners, tot zij werden verdreven door de Amerikanen. Kwetsbare eilandengroep De eilandengroep van circa 30 atollen met 70.000 inwoners is een van de meest kwetsbare plaatsen voor de stijging van het zeeniveau in de Stille Oceaan. Het hoogste punt van het land ligt amper twee meter boven zeeniveau. Bovendien stijgt het zeeniveau rond de Marshalleilanden sneller dan het globale gemiddelde, zo staat in een recent rapport van de Verenigde Naties. Tussen 1993 en 2009 steeg het zeeniveau met 12 mm per jaar, het wereldwijde gemiddelde ligt op 3,2 mm.De Brum riep zijn collega-ministers op de conferentie op om actie te ondernemen tegen de uitstoot van broeikasgassen.De Marshalleilanden: