Lente kent tegenwoordig een snellere start

. © BELGA

Wie dezer dagen geniet van de aangename temperaturen, zal het zich wellicht wel eens afvragen: zijn de seizoenen aan het veranderen? Brits onderzoek denkt alvast van wel.

Een studie onder leiding van professor geografie Peter Atkinson van de universiteit van Southampton suggereert dat het einde van de herfst wat later op het jaar plaatsvindt en de lente iets vroeger begint.

Een team van onderzoekers onderzocht satellietbeelden van het noordelijk halfrond over een periode van 25 jaar (1982-2006). Ze maakten een indeling voor de mate van ‘groenheid’ van de vegetatie en identificeerden fysieke veranderingen in bladdekking, kleur en groei.

“Er wordt veel gespeculeerd over het al dan niet veranderen van de seizoenen en of dit gekoppeld kan worden aan de klimaatverandering”, zegt Peter Atkinson. “Onze studie is een belangrijk stukje in de puzzel die deze vraag uiteindelijk zal helpen beantwoorden.”

Duidelijk beeld

Het team onderzocht verschillende soorten vegetatie, van grasland, over struikgewas tot loof- en naaldbossen. Ze bestudeerden enkel groen dat gedurende de onderzoeksperiode niet door menselijke activiteit werd aangetast om zo een goed beeld te krijgen van de manier waarop vegetatie op de klimaatverandering reageert.

De meest uitgesproken veranderingen werden opgemerkt bij bladverliezende loof- en naaldbossen. Vooral het langer aanhouden van de herfst was opvallend duidelijk, al waren er ook tekenen over een vroeger begin van de lente.

“Eerdere studies hebben deze trends al gemeld maar met ons onderzoek hebben we meer duidelijkheid omdat we een langere periode bestudeerden met een grotere nauwkeurigheid”, zegt Atkinson.

“Dergelijke verschuivingen kunnen gevolgen hebben voor de planten zelf, soorten die ervan afhankelijk zijn en uiteindelijk ook het klimaat en de koolstofkringloop.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content