Palmer betaalde 50.000 dollar om een leeuw dood te kunnen schieten in Zimbabwe. Zijn slachtoffer bleek echter niet zomaar de eerste de beste leeuw te zijn. Het was de bekende, dertien jaar oude Cecil uit het Hwange nationaal park, die bovendien ook deel uitmaakte van een universitair onderzoeksproject en dus een gps-band droeg.

'Ik had geen idee dat de leeuw die ik neergeschoten heb, een bekende, lokale favoriet was die een gps-band droeg en deel uitmaakte van een studie', zo schrijft de man op Facebook. 'Voor zover ik wist, was alles aan deze trip wettelijk en correct geregeld en uitgevoerd', klinkt het nog. Hij zei twee professionele gidsen te hebben ingehuurd die voor de vergunningen instonden.

Lange pijnlijke dood

Het dier werd eerst met voedsel uit zijn habitat, het Hwange nationaal park, gelokt en dan met pijl en boog neergeschoten, een geliefde methode van Palmer. Cecil leefde nog en kon pas na twee dagen afgemaakt worden met een schot. Nadat het dier overleden was, poseerde Palmer trots met een andere jager met het dode lichaam van de leeuw die uiteindelijk gevild en onthoofd werd.

Het verhaal zorgde wereldwijd voor verontwaardiging bij dierenrechtenactivisten en op sociale media. Twee Zimbabwanen werden al opgepakt en verschijnen woensdag voor de rechter.

Dramatisch vervolg

Maar daarmee eindigt het verhaal niet. Nu Cecil dood is, zal de volgende leeuw in de hiërarchie, Jericho, wellicht alle jongen van Cecil doden zodat hij zijn eigen bloedlijn kan verderzetten met de vrouwtjes in de groep. Dat is een gewoonte bij leeuwen. Daarenboven kunnen ook de leeuwinnen sterven omdat ze hun jongen zullen proberen te beschermen.

Ondertussen blijft de tandartsenpraktijk van Palmer in de Amerikaanse staat Minnesota gesloten en is de man ondergedoken. Het is trouwens niet de eerste keer dat de ongebruikelijke hobby van de tandarts voor ophef zorgt. In 2008 gaf hij toe dat hij had gelogen over waar hij een zwarte beer had doodgeschoten tijdens het jachtseizoen van 2006. (TE)

Palmer betaalde 50.000 dollar om een leeuw dood te kunnen schieten in Zimbabwe. Zijn slachtoffer bleek echter niet zomaar de eerste de beste leeuw te zijn. Het was de bekende, dertien jaar oude Cecil uit het Hwange nationaal park, die bovendien ook deel uitmaakte van een universitair onderzoeksproject en dus een gps-band droeg.'Ik had geen idee dat de leeuw die ik neergeschoten heb, een bekende, lokale favoriet was die een gps-band droeg en deel uitmaakte van een studie', zo schrijft de man op Facebook. 'Voor zover ik wist, was alles aan deze trip wettelijk en correct geregeld en uitgevoerd', klinkt het nog. Hij zei twee professionele gidsen te hebben ingehuurd die voor de vergunningen instonden. Het dier werd eerst met voedsel uit zijn habitat, het Hwange nationaal park, gelokt en dan met pijl en boog neergeschoten, een geliefde methode van Palmer. Cecil leefde nog en kon pas na twee dagen afgemaakt worden met een schot. Nadat het dier overleden was, poseerde Palmer trots met een andere jager met het dode lichaam van de leeuw die uiteindelijk gevild en onthoofd werd. Het verhaal zorgde wereldwijd voor verontwaardiging bij dierenrechtenactivisten en op sociale media. Twee Zimbabwanen werden al opgepakt en verschijnen woensdag voor de rechter. Maar daarmee eindigt het verhaal niet. Nu Cecil dood is, zal de volgende leeuw in de hiërarchie, Jericho, wellicht alle jongen van Cecil doden zodat hij zijn eigen bloedlijn kan verderzetten met de vrouwtjes in de groep. Dat is een gewoonte bij leeuwen. Daarenboven kunnen ook de leeuwinnen sterven omdat ze hun jongen zullen proberen te beschermen. Ondertussen blijft de tandartsenpraktijk van Palmer in de Amerikaanse staat Minnesota gesloten en is de man ondergedoken. Het is trouwens niet de eerste keer dat de ongebruikelijke hobby van de tandarts voor ophef zorgt. In 2008 gaf hij toe dat hij had gelogen over waar hij een zwarte beer had doodgeschoten tijdens het jachtseizoen van 2006. (TE)